canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Faringit

Faringit – udlağın arxa divarının selikli qişasında geden keskin ve ya xroniki xarakterli iltihabi prosesdir. Ekseren tonzillitle birge inkişaf edir. Faringitin klinik elametlerine boğazda qıcıqlanma, yad cisim hissi, quru öskürek ve qızdırma aiddir. Patologiya çox zaman tam sağalma ile neticelenir. Lakin keskin faringit xroniki formaya da keçe biler. Az hallarda tehlükeli ağırlaşmalar: ürek ve oynaqların revmatik zedelenmesi baş verir.

Faringitin yaranma sebebleri
Faringitin yaranma sebebleri
Xestelik adeten virus ve ya bakteriya menşeli olur. Virus faringiti udlağın iltihabi proseslerinin texminen 70%-ni teşkil edir. Töredici rolunda adenovirus, paraqrip virusu, rinovirus, koronovirus ve ya sitomeqalovirus iştirak ede biler. Bakterial faringite adeten streptokokklar sebeb olur. Bir sıra hallarda (uzunmüddetli antibiotikoterapiyadan ve ya immunitetin zeiflemesinden sonra) göbelek etiologiyalı faringit aşkarlanır.

Bezen faringit allergiya, travma (cerrahi müdaxile zamanı ve ya udlağa yad cisim düşdükde) ve yaxud zedeleyici amillerin (şüalanma, qelevi, turşu, buxar ve ya qaynar maye) tesiri neticesinde inkişaf edir. Soyuqdeyme, immun statusun pozulması, ağır xroniki xestelikler, çirkli hava, siqaret ve spirtli içkilerden sui-istifade faringitin yaranma ehtimalını artırır.


Diafraqmanın qida borusu deliyinin yırtığı ve qastroezofageal reflüksle elaqedar mede möhteviyyatının udlağa qayıtması xroniki faringite getirib çıxarır. Xroniki faringite hemçinin burun boşluğu ve paranazal ciblerde geden iltihabi prosesler (rinit, sinusit) sebeb ola biler. Bele veziyyetlerde xestelik yalnız ağızla teneffüs neticesinde deyil, hem de burun boşluğundan udlağa axan damardaraldıcı damcıların tesirinden formalaşır.

Faringitin tesnifatı
Faringit keskin ve ya xroniki formalara bölünür. Keskin faringit adeten diffuz xarakterli olub, udlağın bütün şöbelerini ehate edir. Xroniki faringit ise daha aydın lokalizasiyaya malik olur, udlağın yuxarı, orta ve ya aşağı hisselerini


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qulaq-burun-boğaz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 847