canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Lüdviq anginası

Lüdviq anginası – ağız boşluğu dibinin irinli-nekrotik iltihabı olub, çenealtı ve dilaltı nahiyelerin zedelenmesi ile müşayiet edilir. Xestelik boğazda keskin ağrı, udqunma aktının mehdudlaşması, boyunun derialtı piy qatının ödemi, heraretin yükselmesi ve ümumi intoksikasiyanın diger elametleri ile tezahür edir. Diaqnostika qanın ümumi analizi, boyun nahiyesinin rentgenoqrafiyası, KT ve ya MRT-nin aparılmasından ibaretdir. Müalicevi tedbirlere erken cerrahi müdaxile, antitoksik zerdab ve antibiotiklerin tetbiqi, dezintoksikasion ve hiperbaroterapiya daxildir.

Lüdviq anginası barede ümumi melumat
Jansul-Lüdviq anginası ağır cerrahi patologiya olub, çenealtı nahiyenin toxumalarında patogen anaerob mikroorqanizmlerin çoxalması neticesinde inkişaf edir. Xestelik 1830-cu ilde fransız cerrahı J.Jansul terefinden tesvir olunmuşdur. 1836-cı ilde ise alman cerrahı F.V.fon Lüdviq patologiya barede melumatları daha da tekmilleşdirmişdir. Tibb edebiyyatında Lüdviq anginasının sinonimlerine rast gelinir: «bedxasseli angina», «demir boyunluq», «irinli-nekrotik fleqmona». Jansul-Lüdviq anginası nadir patologiya sayılır; son 25 il erzinde praktik otorinolarinqologiyada texminen 40 neferde qeyde alınmışdır. Pasiyentlerin ekseriyyetini 25-65 yaşlı kişiler teşkil edir.

Lüdviq anginasının elametleri
Etioloji agent qisminde anaerob flora, esasen klostridiumun streptokokklarla assosiasiyası iştirak edir. Az hallarda fuzobakteriyalar, qızılı stafilokokklar, spiroxetler, bağırsaq çöpü aşkarlanır. Son illerde mikst-infeksiyaya daha çox rast gelinir.


İltihabi prosesin yaranmasına aşağıdakı amiller sebeb olur:

Stomatoloji xestelikler. Diş toxuması ve dişlerin iltihabı – periostit, periodontit, perikoronit, gingivit, stomatit, Bexçet xesteliyi Lüdviq anginasına getirib çıxara biler. Ağız boşluğu dibinin fleqmonasının etiologiyasında aşağı çenenin II-III kiçik azı dişlerinin uzunmüddetli karioz prosesi mühüm rol oynayır.
LOR-xestelikleri. Odontogen sebeblerden elave


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Qulaq-burun-boğaz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 834