canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Artrit

Artrit – oynaqların müxtelif menşeli iltihabi zedelenmelerini birleşdiren anlayışdır. Bu patologiya zamanı iltihabi prosese sinovial qişa, kapsul, qığırdaq ve s. bu kimi oynaq elementleri qoşulur. Artritler infeksion-allergik, travmatik, metabolik, distrofik, reaktiv ve başqa menşeli olur. Klinikaları artralgiya, şişkinlik, oynaqda patoloji möhteviyyat (eksudat), hiperemiya, lokal temperaturun artması, oynağın funksiyalarının pozulması, deformasiyasından ibaretdir. Artritin xarakteri qanın ve sinovial mayenin laborator müayinesi, rentgenoqrafiya, USM, termoqrafiya, radionuklid müayine ve s. vasitesile deqiqleşdirilir. Müalice etiotrop, patogenetik, sistemli ve yerli terapiyadan ibaretdir.

Artrit barede ümumi melumat
Artritle xestelenme ehalinin 1000 neferinden 9,5-de rastlanır; uşaqlar ve yeniyetmeler de daxil olmaqla bütün yaş qruplarında xestelenme yüksekdir. Lakin artritlere 40-50 yaşlı qadınlarda daha çox rast gelinir. Patologiya ciddi tibbi-sosial problemdir; bele ki, onun uzunmüddetli ve residivleşen gedişi elilliye ve emek qabiliyyetinin itirilmesine sebeb ola biler.


Artritin tesnifatı
Zedelenmeler xarakterinden asılı olaraq artritleri iltihabi ve degenerativ olmaqla iki qrupa ayırır. İltihabi artritler qrupuna revmatoid, infeksion, reaktiv artritler, podaqra aid edilir. Onun inkişafı oynağın daxili sethinin örtüyü olan sinovial membranın iltihabı ile elaqelidir. Degenerativ artritler qrupuna qığırdağın oynaq sethinin zedelenmesi neticesinde inkişaf eden travmatik artrit ve osteoartroz daxildir. Klinikasına göre artritler keskin, yarımkeskin ve xroniki olmaqla ayrılır.

Keskin artritler zamanı iltihab seroz, seroz-fibroz ve ya irinli xarakter daşıya biler. Oynaqdaxili seroz möhteviyyatın yaranması sinovit üçün xarakterikdir. Patologiyanın gedişinde fibrinoz çöküntüler de oynaqdaxili mayede emele geldikde xesteliyin gedişi daha da ağır forma alır. Daha ciddi narahatlıqlara iltihabın bütünlükle oynaq kisesine ve etrafdakı toxumalara yayılması


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Revmatoloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 884