canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Akatiziya

Akatiziya — hereket etmeye vadar eden daimi daxili oyanma, patoloji bir yerde qerar tuta bilmemedir. Fenomenin subyektiv elametleri herekete qarşısı alınmaz istek, diskomfort hissi, hereket etmedikde daxili gerginliyin artmasıdır. Obyektiv simptomatika teleskenlik, bir yerde qerar tuta bilmeme, yerinde hereket etmek, addımlamaq, meqsedsiz yerdeyişmeler şeklinde tezahür edir. Diaqnostika klinik aparılır; instrumental müayine beynin üzvi zedelenmelerini inkar etmek meqsedile tetbiq olunur. Müalice veziyyetin etiologiyasından asılıdır; pasiente maqnezium, xolinolitikler, adrenoblokatorlar, 5-НТ2-reseptorların blokatorları, QAYT potensiyalaşdırıcı preparatlar teyin olunur.

Аkatiziya barede ümumi melumat
“Akatiziya” termini elme 1901-ci ilde çex psixiatr L.Qaskov terefinden getirilmiş ve psixoloji patologiyalı bir sıra pasientlerin hereket etmeye daim ehtiyac duymasını ifade edir. 1923-cü ilde fransız psixiatrlar ensefalitden sonra inkişaf etmiş ikincili parkinsonizmli xestelerde akatiziyanı tesvir etmişdiler. Tezlikle patoloji bir yerde qerar tuta bilmeme Parkinson xesteliyi, narkomaniya, alkoqolizm, narkozdan sonrakı oyanıqlıq zamanı tesvir olundu. Tibbi praktikaya tipik antipsixotikler getirildikden sonra (20-ci esrin ortaları) melum oldu ki, hemin preparatların elave ekstrapiramid effektleri kifayet qeder tez-tez akatiziv sindroma sebeb olur. Müasir melumatlara esasen akatiziya tipik antipsixotiklerle müalice zamanı 8-75% hallarda müşahide olunur. Bu göstericilerin xeyli rengarengliyi tetbiq olunan terapevtik metodların (dozalanma, müalicenin davametme müddeti, istifade olunan preparatlar) ve diaqnostik yanaşmaların variasiyası ile elaqelidir.

Аkatiziyanın sebebleri
Müasir nevrologiya ve psixiatriyada patoloji bir yerde qerar tuta bilmeme sindromu bir sıra psixotrop preparatların yan tesirlerine, demek olar ki, sinonim olub. Lakin ayrı-ayrı klinik hallarda bu fenomenin başqa sebeblerine de rastlanır. Akatiziyanın yaranmasına sebeb olan esas etiofaktorları


[1] 2 3 ... 8 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Sinir xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 882