canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Miqren

Miqren — epizodik formalı birincili baş ağrısıdır. Tutmaşekilli, intensiv baş ağrıları nevroloji, vegetativ ve mede-bağırsaq tezahürleri ile müşayiet olunur. İlk tutma adeten 12-22 yaşlarda baş verir. Yayılma tezliyine göre miqren gerginlik baş ağrısından sonra ikinci yer tutur. Ekser hallarda tutma auradan sonra yaranaraq, halsızlıq ve ezginlikle neticelenir. Diaqnostika prosesinde baş beynin üzvi patologiyası inkar edilir, miqrenin yaranma sebebi araşdırılır. Müalice tutmanın aradan qaldırılmasından ve yeni epizodun qarşısının alınmasından ibaretdir.

Miqrenin etiologiya ve patogenezi
Miqrenin sebebleri
Evveller miqren damar patologiyası hesab olunurdu. Bu da tutma zamanı beynin sert qişasındakı damarların genişlenmesi ile izah edilirdi. Hemin damarların innervasiyasında trigeminovaskulyar lifler iştirak edir. Sinir uclarından ifraz olunan neyropeptidler-vazodilatatorlar (xüsusen neyrokinin A ve peptid) ağrı töredir.

Belelikle, miqren tutması trigeminovaskulyar sistemin aktivleşmesi sebebinden formalaşır. Bu hal baş beyin qabığının heddinden artıq oyanıqlığı ve trigeminovaskulyar liflerin hiperhessaslığı fonunda yaranır. Tutmalar adeten emosional stress, aybaşı, fiziki gerginlik, aclıq, feniletilamin ve tiramin terkibli bezi mehsulların (sitrus meyveleri, şokolad, qırmızı çaxır, şerab) tesirinden meydana çıxır.


Miqrenin klinik şekli
Miqrenin elametleri
Miqren başın yarı hissesini ehate ederek, alın/gicgah/göz nahiyesinde lokalizasiya olunan pulsasiyaedici, sıxıcı ağrılarla seciyyelenir. Bezen miqrenoz ağrı enseden başlayaraq, başın sağ ve ya sol yarım hissesine yayılır. Her yeni tutmada ağrı başın diger yarısında formalaşa biler. Birterefli daimi (ve ya periodik) baş ağrıları miqren üçün xarakterik olmadığından, bele veziyyetlerde baş beynin üzvi zedelenmelerini aşkar ve ya inkar etmek meqsedile müayine aparılmalıdır.

Bezi hallarda tutmanın xeberverici elametleri – halsızlıq, diqqet zeifliyi ile tezahür eden prodrom ve halsızlıq, solğunluq,


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Sinir xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 835