canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Mastopatiya

Mastopatiya – süd vezi toxumasının patoloji fibroz-kistoz deyişikliyi olub, berk konsistensiyalı ve adeten kiçik deneli töremelerin yaranması ile xarakterize edilir. Mastopatiya süd vezilerinin kobudlaşması ve ağrılı olması, bu elametlerin aybaşıdan qabaq daha ifadeli xarakter alması, döş gilesinden seroz, bezen ise qanlı ifrazatın axması ile özünü büruze verir. Xestelik onkoloji risk amili sayılaraq, residivleşmeye meylli olur. Mastopatiyanın diaqnostikası mammoqrafiya, süd vezilerinin USM, ehtiyac yarandıqda diafanoskopiya, MRT, pnevmokistoqrafiya, punksion biopsiyanın aparılmasını teleb edir. Mastopatiya konservativ yolla müalice olunur. Düyünlü mastopatiyanın maliqnizasiya tehlükesi müşahide edildikde düyün cerrahi üsulla xaric edilir.

Mastopatiya barede ümumi melumat
Mastopatiya termini vezi toxumasında epitel ve birleşdirici toxuma komponentlerinin nisbetinin deyişmesi ile seciyyelenen patoloji deyişikliklerin baş verdiyi süd vezi xesteliklerini özünde birleşdirir. ÜST tesnifatına göre 1984-cü ilden etibaren mastopatiya anlayışına süd vezilerinin fibroz-kistoz xesteliyi şamil olunmuşdur. Cavan qadınlarda mastopatiyanın rastgelme tezliyi 30-45% arasında deyişerek, 40-50 yaşdan sonra nezere çarpan derecede yükselir.

Mastopatiya süd vezi toxumasının neyrohumoral tenzimden birbaşa asılı olan xoşxasseli deyişikliyidir. Bu o demekdir ki, mastopatiyanın inkişaf amillerine sinir tenziminin pozulması ile bağlı patologiyalar (stress, nevroz, depressiya), elece de orqanizmin hormonal balansı ve daxili homeostazın normadan kenara çıxması aiddir.


Mastopatiyanın yaranma sebebleri
Mastopatiyanın yaranma sebebleri
Mastopatiyanın yaranma sebebleri ve inkişaf mexanizmi axıra qeder öyrenilmemişdir, lakin onun meydana çıxmasında hormonal statusun başlıca rol oynaması sübut olunmuşdur. Mastopatiyanın inkişafına sebeb olan amiller sırasına erken menopauza, aybaşı siklinin pozulması (hormonal disfunksiya, polikistoz yumurtalıqlar sindromu, hormonal kontraseptivlerin


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Süd vəzi xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 856