canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qalaktosele

Qalaktosele – süd vezinin südlü maye olan kistasıdır. Kiçik ölçülü kistalar simptomsuz gedir; ölçüleri böyüdükde ise süd vezinde diskomfort ve orqanın deformasiyası meydana çıxır; töreme infeksiyalaşdıqda intoksikasiya elametleri prosese qoşulur. Qalaktoselenin diaqnostikasında anamnez, şikayetler ve süd vezilerinin obyektiv müayinesi heyata keçirilir. İnstrumental metodlardan USM, MRT, mammoqrafiya ve duktoqrafiya tetbiq olunur. Kiçik kistalar müalice teleb etmir; böyük ölçülü töremeler cerrahi üsulla (süd vezinin punksion sklerozlaşdırılması ve ya rezeksiyası) kesilib çıxarılır.

Qalaktosele barede ümumi melumat
Qalaktosele (süd vezisinin piy terkibli kistası) – xoşxasseli tipik retension töremedir. Seroz möhteviyyatlı retension kistalardan ferqli olaraq yağ kistası temiz ve ya şeklini deyişmiş südle (pendirvari, yağlı ve ya sabunlaşmış kütle) doludur. Xestelik ana südü ile qidalandırma ile birbaşa elaqelidir; döşle qidalandıran qadınlarda daha çox diaqnostika olunur. Yağlı kista tez-tez hamile ve laktasiyanı 8-10 ay evvel dayandırmış qadınlarda emele gelir. Bele kista çox nadir hallarda kişilerde ve pubertat dövründe olan qızlarda da inkişaf edir. Mammologiyada yağlı kistaların rastgelme tezliyi qadınlarda bütün süd vezi şişlerinin 0,5%-ini teşkil edir.

Qalaktoselenin sebebleri
Xestelik süd axarlarının natamam keçiriciliyi neticesinde inkişaf edir ve süd axınının pozulmasına ve ya süd durğunluğuna getirib çıxarır. Qalaktoselenin sebebleri müxtelifdir ve her bir klinik halda xesteliyin etiologiyasını müeyyenleşdirmek çetindir. Süd vezilerinin axarlarının keçiriciliyinin pozulmasına sebeb olan esas faktorlar aşağıdakılardır:


Axarın quruluşunun anadangelme anomaliyaları. Axarın diametrinin hedden artıq kiçik olması, onların eyilmesi ve ya xeyli qıvrılması kimi meydana çıxa biler. Sadalanan qüsurlar süd axınının pozulmasına getirib çıxara ve süd durğunluğuna tekan vere biler.
Laktostaz. Döşle qidalanmadan imtina, qidalandırma qaydalarının pozulması


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Süd vəzi xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 839