canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Daxili qanaxma

Daxili qanaxma – qanın orqanizmin tebii boşluqlarına (mede, sidik kisesi, uşaqlıq, ağciyerler, oynaq boşluğu ve s.) axması, yaxud axmış qanın yaratdığı süni boşluğa (retroperitoneal, ezelelerarası ve s.) toplanması ile xarakterize olunan veziyyetdir. Travmalar ve xroniki xestelikler neticesinde inkişaf ede biler. Daxili qanaxmanın simptomları onun lokalizasiyasından ve itirilen qanın hecminden asılıdır. Adeten, onlar başgicellenme, zeiflik, yuxululuq, huşun itirilmesi ve s. kimi ümumi xarakter daşıyır. Xarakterik elametleri olmadığından daxili qanaxmanın diaqnostikası çox çetindir. Klinik halların çoxunda xestenin heyatı üçün tehlüke töredir.

Daxili qanaxma barede ümumi melumat
Daxili qanaxma qanın xarice deyil, insan orqanizminin daxili boşluqlarından birine toplanması neticesinde qan itirmedir. Patologiyanın sebebi travmalar ve xroniki xestelikler ola biler. Qan itkisinin massiv xarakteri, xestelerin tibbi yardıma gec müracieti ve patologiyanın aşkarlanmasında diaqnostik çetinlikler problemin ciddiyyetini artırır ve daxili qanaxmanı pasiyentin heyatı üçün ciddi tehlükeye çevirir.

Daxili qanaxmanın tesnifatı
Daxili qanaxmanın bir neçe tesnifatı mövcuddur:


Meydana çıxma sebeblerine esasen: mexaniki (travmalar zamanı damarların zedelenmesi neticesinde) ve arroziv (nekroz, şişin böyümesi ve parçalanması ve ya degenerativ prosesler zamanı damar divarının zedelenmesi neticesinde). Bundan başqa, kiçik damar divarlarının keçiriciliyinin artması (mes., sinqa ve ya sepsis) zamanı yaranan diapedez qanaxma da ayırd edilir.

İtirilmiş qanın hecmine esasen: yüngül (˂500 ml ve ya sirkulyasiya eden qanın hecminin (SQH) 10-15%-i), orta (500-1000 ml ve ya 16-20% SQH), ağır (1000-1500 ml ve ya 21-30% SQH), massiv (>1500 ml ve ya >30% SQH), ölümcül (>2500-3000 ml ve ya >50-60% SQH), tamamile ölümcül (>3000-3500 ml ve ya >60% SQH).

Zedelenmeş damarın xarakterinden asılı olaraq: arterial, venoz, kapilyar ve qarışıq (mes., arteriyadan, venadan ve ya venadan ve


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Travmatoloji və ortopedik xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 834