canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Üreyin hemoxromatozu

Üreyin hemoxromatozu (siderokardioz, piqmentli miokardit) – demir metabolizminin anadangelme pozulması, onun bağırsaqda idare olunmayan absorbsiyası, qan zerdabında miqdarının heddinden artıq olması, miokardda toplanması ile elaqedar üreyin zedelenmesidir. Xestelik ürek ritminin pozulması, qan dövranı çatışmazlığı, arterial hipotoniya ile tezahür edir; derinin piqmentasiyası, qaraciyer sirrozu, şekerli diabetle müşayiet olunur. Diaqnoz demir metabolizminin laborator müayinesi, EKQ, MRT ve KT neticelerine esasen tesdiqlenir. Üreyin hemoxromatozu zamanı pehriz, qanalma, plazmafarez ve hemosorbsiya; ağır hallarda ise qaraciyerin transplantasiyası, oynaqların endoprotezlenmesi gösteriş sayılır.

Üreyin hemoxromatozu barede ümumi melumat
Hemoxromatoz – demir metabolizminin irsi pozulması, onun orqanizmde heddinden artıq toplanması, orqan ve toxumaların toksiki zedelenmesi neticesinde yaranan polisistem xestelikdir. Hemoxromatozun esas klinik formalarına ürek, qaraciyer, endokrin veziler ve oynaqların zedelenmeleri aiddir.

Miokardın zedelenmesi hemoxromatoz xesteliyinin bütün formaları arasında 80-90% yer tutur; kardiologiyada bu proses üreyin «degenerativ paslanması» kimi ifade olunur. Hemosiderin piqmentinin izafi miqdarda toplanması ile bağlı ürek ve diger orqanlar paslı-qonur reng alır, sertleşir ve ölçüleri artır. Üreyin hemoxromatozunda ezele liflerinin distrofik ve atrofik deyişiklikleri, fibroz toxumanın artması (kardioskleroz) müşahide olunur, bu da miokardın yığılma qabiliyyetinin azalmasına ve qan dövranı çatışmazlığının inkişafına getirib çıxarır.


Qadınlarda aybaşı zamanı demirin müntezem fizioloji itirilmesi ile elaqedar üreyin hemoxromatozu esasen 40-60 yaşlı kişilerde rast gelinir.

Üreyin hemoxromatozunun yaranma sebebleri
Üreyin hemoxromatozunun sebebleri
Orqanizmde demirin 2/3 hissesi eritrositlerin hemoqlobini, mioqlobin, diger zülal ve fermentlerin terkibine daxil olur; 1/3 hissesi ise ferritin ve hemosiderin şeklinde qaraciyer,


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Ürək-damar xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 807