canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Quranda Kebe evinin adları

Hicretin ikinci ili. Peyğember (s.e.s) sehabesi ile birlikde Medine mescidlerinin birinde zöhr namazını camaatla qıldığı zaman "Beqere" suresinin 144-cü ayesi nazil olur ve namazı qurtarmadan üzlerini Buytülmüqeddesden Mescidülherama teref çevirmeleri emr olunur. Sonradan bu mescid "Zülqibleteyen" (2 qibleli) mescid adını alır. Ayenin nazil olmasına en başlıca sebeb yehudilerin yersiz gileyine son qoymaq ve onları birdefelik susdurmaq idi. Bele ki, Peyğember (s.e.s) Mekkeden Medineye hicret etse de, üzünü Beytülmüqeddese tutaraq namaz qılardı. Yehudiler bunu görüb her defe namaza toplanan müselmanlara rişxend edib deyirdiler: "Hicret etdinizse de, yene üzünüzü bizim müqeddes mekana tutursunuz, axı bu nece dindir ki, onun öz qiblesi yoxdur?!...". Nehayet, Peyğemberin (s.e.s) ve müselmanların hesretine son qoyulur: "((Ya Resulum!) Biz senin üzünün göye teref çevrildiyini görürük, ona göre de Seni razı olduğun qibleye döndereceyik. İndi üzünü Mesçidülherama terefe çevir! (Ey müselmanlar!) Harada olsanız (namaz vaxtı), üzünüzü oraya teref dönderin! Kitab verilmişler, bunun öz Rebbi terefinden bir heqiqet olduğunu yaxşı bilirler. Allah onların emellerinden xebersiz deyildir)".

Bu hadiseden sonra müselmanların esas qiblesine çevrilen Kebe evine Quranın sonrakı ayelerinde onun ezemet ve xüsusiyyetlerini eks etdiren müxtelif adlar verildi.

1.Kebe - "(Onun cezası içerinizden olan iki edaletli şexsin hökmü ile öldürdüyüne benzer (onun qiymetine beraber) bir heyvanı Kebeye çatası qurban etmek, keffaresi ise gördüyü işin zererini, acısını dadsın deye,(öldürdüyü heyvanın deyeri müqabilinde) yoxsullara yedirtmek, yaxud ona beraber oruc tutmaqdır)"
("Maide" suresi, aye 95).

2.Beytul-mubarek (Bereketli ev)

"(Heqiqeten, insanlar üçün ilk bina olunan ev (mebed) Mekkedeki evdir ki, o, şübhesiz, bütün elemlerden ötrü bereket ve doğru yol qaynağıdır)"
("Ali-İmran" suresi, aye 96).

3. Beyt (Ev)
"((Ya Resulum!) Yadına sal ki, Biz evi (Kebeni) insanlar üçün savab


[1] 2 >>

Şerhler:
Katy [OFF] (27.02.2011 / 21:12)
Bereketli ev..Hmm..Ela.cox sagol
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7242 / 1164