canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
KAINAT NECE YARANIB

Beşeriyyet inkişaf etdikce elmi keşflerin sayı da artır, dünya elminde müxtelif eksprementler aparılır. Bele tecrübelerden biri de bu yaxınlarda bir qrup alimin kainatın nece yarandığı barede elmi sınaqlara başlamasıdır. Bele ki, İsveçre-Fransa serhedinde yerin altında yerleşdirilmiş Böyük Adron Kollayderi işe salınıb. Melumatlara göre, CERN adlı Avropa elmi merkezi yerin altında inşa edilen bu qurğu vasitesile hissecikler fizikası ve maddenin tebieti haqda suallara cavab axtarmaqdadır. 27 km radiosu olan çevre tunele atom zerreciklerini işıq sureti ile hereket etdirmekle, alimler kainatın "Böyük Partlayış" deyilen nezeriyye esasında mümkün yaranma mexanizmini tedqiq etmek isteyirler.
Bir çox meşhur tedqiqatçılar ise esrin növbeti 10 illiyinde Yer küresini böyük tehlüke gözlediyini, yeni Qiyamet gününün yetişeceyini beyan edirler. Kainatın yaranışı, Qiyamet gününün ne vaxt yetişeceyinin Allah-Tealanın iradesi ile bağlı olduğunu nezere alsaq, onda bu elmi keşflerle dünya-alemin nece yaranması haqqında bilgi elde etmek mümkündürmü?
Meseleye münasibetini bildiren ilahiyyatçı alim Hacı Namiq Babaxan ilk önce dini nöqteyi-nezerden istenilen elmi araşdırmaların, eksprementlerin müsbet qarşılandığını diqqete çatdırdı. Sözlerine göre, alimler kainatın nece yarandığı barede sırf elmi melumatlar elde etmek meqsedile eksprement aparırlarsa, buna heç kim qadağa qoya bilmez: "Yox, eger sözügeden meselenin kökünde başqa niyyet gizlenirse, meselen, kainatın yaranmasının, Yer küresinin dağılmasının, tezeden yeni heyatın formalaşacağının Allahın iradesinden kenarlığını sübuta yetirmek isteyirlerse, evvela buna nail olmayacaqlar, ikincisi, bele eksprementler aparmaq ümumiyyetle yolverilmezdir".
İlahiyyatçı alim heç bir dinin sırf elmi nailiyyetlere hesablanmış araşdırmaların, tecrübelerin eleyhine çıxmadığını, eksine, beşeriyyetin inkişafını, daim axtarışda olmasını teqdir etdiyini vurğuladı: "Kainatla bağlı bir sıra meseleler var ki, beşer övladı araşdırmalarla neyese nail ola


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7213 / 1113