çiçekler ve onların hikayeleri
1.tema vakfı, internet'teki sayfasında çiçeklerin ve ağaçların sembolik anlamlarına yer vererek, bu canlıların dilini "mitolojik" öykülerle anlatıyor.
insanlığın ilk tanıdığı gül, "kusursuz güzellik ve mükemmelliği", unutma beni, gerçek "aşk ve hatırayı", lale "güzel gözler ve ünü", çilek çiçeği "saygı, sevgi ve öngörüyü" simgelerken, meşe ağacı misafirperverlik ve erdemi" temsil ediyor.
tema vakfı internet'teki sayfasında değişik kültür ve mitolojilerde çiçeklerin ve ağaçların sembolik anlamlarına, tarihe çiçek sevgisiyle geçmiş olan kişilerin mitolojik öykülerine yer veriyor.
gül, "aşkı, büyüyü, umudu ve ihtirası" simgelerken, kusursuz güzelliğin ve mükemmelliğin de sembolü olarak kabul ediliyor. buna göre kırmızı gül "seni seviyorum, sana aşığım", pembe gül "zarafet, incelik ve hafiflik", sarı gül "arkadaşlık ve neşe", kayısı gül "arzu ve heyecan", beyaz gül "saflık ve gizem" anlamına geliyor.
yunanlılar gülü, afrodit'in sevgilisi adonis'in kanına benzetirken, doğu mitolojisinde gül, aşkın her çeşidinde sevgiliyi temsil ediyor.
islam mitolojisi ve tasavvuf anlayışında ise gül, ilahi güzelliği temsil ediyor. tasavvufi sembolizmde gonca halinde gül "birliği", açılmış gül ise "birliğin çokluk halinde görünüşünü" temsil ediyor. gül bahçesi "gönül açıklığı, kirinden pasından temizlenerek, ilahi güzelliğin yansımasına hazır hale gelmiş kalbi", gonca, "insanın kendisiyle ve tanrı'yla başbaşa kalmasını" simgeliyor. buna göre, açılmış gül, "can sırrını açığa vurmak" anlamına geliyor.
eski bir avusturya halk hikayesinden adını alan "unutma beni çiçeği "gerçek aşk ve hatıra" anlamına geliyor.
hikayeye göre, iki aşık tuna nehri boyunca yürürlerken, kız nehrin üzerinde yüzen güzel bir mavi çiçek görür. çiçeğin akıntıyla sürüklenip gitmesinin kendisini üzdüğünü ifade eder. sevgilisi çiçeği yakalamak için suya atlar, ama dalgaların altında kalır ve boğulmaya başlar. çiçeği sevgilisine fırlatır ve son nefesinde "unutma beni"
»Sizden Gelenler
»Oxu zalına keç