canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İnsan meymundan 3 saat az yatır (Araşdırma)

İnsan meymundan 3 saat az yatır

İndiye kimi yuxusuz qalmağın rekordu 18 gün 21 saat 40 saniyedir. Bu rekord bir yarışmada qırılıb. Yarışmaya qatılan ve uzun müddet yuxusuz qalanların çoxu hallisünasiya, paranoya, görme pozuqluğu, danışmağın çetinleşmesi, yaddaşın itmesi ve konsantrasiya olmağın çetinliyi kimi problemlerle qarşılaşıblar.

Kimese tibbi baxımdan oyaqdır demek çetin meseledir. Çünki insanlar gözleri açıq olsa da qısa müddetli yuxuya gede bilirler. Bezen ise heç bunun ferqine de varmırlar.

İnsanların istedikleri vaxtda oyanmalarını temin eden “tebii zengli saat” stressden yaranan hormonu sayesinde heyata keçirilir.

“Tebii zengli saat” balaca bir işıqla aktivleşe bilir. Ancaq hemin vaxt oyanmaq istemesek, yeniden derin bir yuxuya dalırıq.

XVII esrde insanlar 9-10 saat yatırmışlar.

1998-ci ilde insanın kürek nahiyesindeki oynaqlarla beynin yuxu hissesi arasında elaqe olması aşkarlanıb.

1989-cu ilde Exxon Valdez neft qezası, Challenger gemisinin düşmesi ve Çernobıl faciesinin yuxusuzluqdan qaynaqlanan sehvlerin neticesi olmasından şübhelenirler.

Tez yuxu fazasında görülen yuxuların diger yuxu fazalarında da görüldüyü belli olub. Yuxunun bu prosesinde görülen yuxuların qorxulu olduğu sanılırdı. Amma sübut olundu ki, heç de bele deyil. Tez yuxu fazasında da qorxulu yuxular görmek olurmuş. Bu vaxt gözlerin hereketi, yuxudakı spesifik anlara işare edir.

Eger yerinize uzandıqdan sonra 5 deqiqe erzinde yuxuya gedirsinizse, demeli yuxusuz qalmısınız. Normal halda 10-15 deqiqeye yuxuya getmelisiniz.

Alimler deyirler ki, yaddaşımızdakı uzun müddetli tecrübelerimizi sabitleşdirmek üçün yuxu görürük. Bezileri de ancaq unutmağa çalışdığımız şeyleri yuxuda gördüyümüzü düşünürler.

Yuxu müeyyen meqsede xidmet göstermir. Sadece, şüurlu olmaqla yuxulu olmağın uyğunlaşmasını gösterir.

İngiltere Müdafie Nazirliyinin tedqiqatçıları esgerlerin beden saatlarını tenzimleyerek onları 36 saat oyaq qalmağa alışdırmağı bacarıblar.

İnsanlar


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7071 / 951