canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ramazanda nece qidalanmalı?

Bu il Ramazan yay ayına tesadüf etdiyinden orucun müddeti uzun olacaq. Bundan başqa, havaların çox isti keçmesi de oruc tutan şexslerin sağlamlığı ile bağlı bezi suallar doğurur. Bele isti havalarda oruc tutanlar nece qidalanmalıdır, orqanizmi lazımi miqdarda maye ile nece temin etmek lazımdır?


Bele isti havalarda deri sethinden suyun buxarlanması hedden artıq yüksek olduğundan oruc tutan adamlar günün en isti vaxtları bayırda olmasınlar: “Kondisionerli, serin yerde olsunlar ki, çox terleyib su itkisine yol vermesinler. Hedden artıq terleyib su itkisine yol vermek qanın qatılaşmasına, orqanlarda qan techizatının pisleşmesine getirib çıxarır. Bu da orqanizmde sistemlerin fealiyyetini xeyli çetinleşdirir”.


Orucu açan zaman müeyyen miqdarda maye qebulu mütleq olmalıdır: “Çünki mede şiresi ifraz olunur, suyun özü mede divarı boyu yayılır. Bu baxımdan ilk olaraq su qebulu lazımdır. Xurmayla orucu açmaq ise o dövrden qalma enenedir. Mecburi deyil”.


Orucu açandan sonra ilk olaraq, duru xörek yeyilmelidir. Bura müxtelif növ şorbaları daxil etmek olar. Amma çalışmaq lazımdır ki, duzu, istiotu, edviyyatı az olsun, terkibinde mexaniki qıcıqlandırıcılar olmasın: “Neinki şorbalarda, diger yemeklerde de mede yüklenmesin deye, bunlardan az istifade olunmalıdır. Adeten orucu açandan sonra insanlar daha çox yemeye başlayırlar. Bu, düzgün deyil. Gerek göz süfrede qalsın. Tam da doymasınlar. Qida qebulu ise “porsiya”larla olmalıdır, hisse-hisse yeyilmelidir. Birden bire medeni böyük miqdarda qidayla yüklemek lazım deyil. Sonradan bu, medede qastrit emele getirir, başqa problemler yaradır. Bedeni birden bire ekstremal duruma salır. Ona göre de buna diqqet yetirmek lazımdır”.


Havalar isti keçdiyinden orucu açandan sonra müxtelif növ mayenin ve maye daşıyıcı terevezlerin, meyvelerin qebuluna daha çox üstünlük verilmelidir: “Ümumiyyetle, isti havalarda insanların iştahası aşağı düşür. Yemeye o qeder de meylli olmurlar. Esasen, su qebulundan söhbet gedir. Onu da


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
PRINCESSAbarbie [OFF] (29.05.2013 / 14:11)
ALLAH butun oruc tutanlarin orucunu qebul etsin
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6608 / 1137