canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qadının İslamda rolu

BİSMİLLAHİR-REHMANİR-REHİM!!!


"Meryem öz zemanesinin qadınlarının xanımı idi,amma qızım Fatime bütün dövrlerde yaşamış dünya qadınlarının xanımıdır!" (Xatemul-enbiya Hezret Mehemmed (s)).
Tarix boyu qadınlar meşeqqetli heyat yaşamışlar.Cismani cehetden güclü cinsin-kişilerin müqabilinde zeif olduqlarından,tarix boyu zülmkarlar ve zora arxalananlar qadınların insani şexsiyyetini alçaltmış ve bu yolda bir sıra cinayetlere yol vermişler. Xüsusende Erebistan mühitinde ve özü de cahiliyyet zamanında-baxmayaraq ki,o zaman bütün dünya cahillik girdabında çabalayırdı,-qadının şexsiyyeti daha çox ayaqlar altına alınmış,eşya kimi alınıb satılmış,kişilerin miras mallarından onlar üçün heç bir hüquq tanınmamışdır.Qız uşağının dünyaya gelmesi çox pis qarşılanmış ve bildiyimiz kimi,hetta diri-diri torpağa basdırılmışdır. Teeccüblüsü odur ki,bu zeminde kainatın tebii qanunlarını bele göz ardı etmiş ve deyirmişler: "Qız uşaqları bizim övladlarımız deyildir,yalnız oğlan uşaqları övladlarımızdır." Aşağıdakı şeir parçası hemin tefekkür terzi üzerinde köklenmiş bir dövrün yadigarıdır:
Oğlanlarımız,oğlanlarımızın oğullarıdır,
Qızlarımızın oğullarısa yad kişilerin övladlarıdır!
İnsani ve ilahi deyerleri qorumaq üçün meydana addım atmış İslam dini bu cahilyane tefekkür terzi ile mübarizeye başladı.Qadınların xeyrine ve onların müxtelif meselelerde kişilerle beraberhüquqlu olduğunu nümayiş etdiren qanunlar çıxarmaqla,itirilmiş şexsiyyetini yeniden nesihet ve medeni-maarif qazandırdı.Bir hedisde deyilir:Cefer ibn Ebu Talibin heyat yoldaşı Esma binti Umeys eri ile birlikde Hebeşden qayıdırdı. Peyğemberin (s) xanımlarının görüşüne gedib onlardan soruşdu: "Quran ayelerinin içerisinde qadınlar baresinde aye varmı?"
Xanımlar bu barede xebersiz olduqlarını bildirdiler.
Esma,Peyğemberin (s) yanına gelib dedi:
-Ey Allahın Elçisi, qadın cinsi zelillik ve ziyana mehkumdurmu?! (Belke de Esma xanım bu sualı vermekde haqlı idi.Çünki uzun iller vehy mekanından uzaqda qalmış ve


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6616 / 1032