canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Burun çeperinin eyriliyi

Burun çeperinin eyriliyi

Burun boşluğunu iki hisseye bölen, sümük ve qığırdaqdan ibaret olan bir divarın sağa, yaxud sola, bezi hallarda ise her iki terefe eyilmesine burun çeperinin eyriliyi deyilir.

Sebebleri

Burun çeperinin eyriliyi, esasen yıxılma, buruna, sifete zerbe ve yaxud da üz ve kelle skeletinin formalaşması zamanı onların bir-birine nisbeten qeyri-mütenasib inkişafı ile elaqedar yaranır.

Simptomları

Bu ve ya diger sebebden burun çeperi eyri olan şexslerin en birinci şikayeti burunun tutulmasından olur. Burunun tutulması esasen geceler daha çox nezere çarpır. Eyni zamanda baş ağrıları, tez yorulma, burundan ifrazat, öskürek ve xoruldama kimi elametler müşahide olunur. Burun tutulduqda xesteler ağızla teneffüs etmeye mecbur olurlar ki, bu zaman da çirkli, tozlu ve soyuq hava kütlesi ağız boşluğuna daxil olaraq faringit, tonzillit, laringit, rinit ve bir çox diger xesteliklerin emele gelmesine şerait yaradır. Burun çeperinin eyilmesi sadalanan xesteliklerin emele gelmesinde rol oynamaqla yanaşı, haymorite, sesin deyişmesine ve elece de, oksigen qebulunu çetinleşdirdiyi üçün bronxial astmaya, yaşlı ve ahıl şexslerde ürek-ağciyer xesteliklerinin inkişafına yol aça biler.

Diaqnostikası

Diaqnoz çox vaxt xestenin şikayetlerine ve rinoskopiyaya (burunun daxili müayinesi) esasen qoyulur. Rentgenoqrafiya ve kompyuter tomoqrafiya (KT) müayinelerinin de aparılması diaqnozu ve eyriliyin xarakterini deqiqleşdirmek ve senedleşdirmek üçün vacib sayılır. Elave olaraq, burunun hava keçiriciliyini yoxlamaq üçün rinomanometriya aparıla biler.

Müalicesi

Cüzi derecede eyrilikler xesteni narahat etmediyi halda, xüsusi müalice teleb olunmur. Ancaq sadalanan simptomlar ve ağırlaşma riski ortaya çıxarsa cerrahi emeliyyat vacib sayılır. Bu emeliyyat esasen içeriden aparılır ve burada prinsip eyilmiş sümük ve qığırdaq hisseleri xaric etmekden ibaretdir. Çıxarılan hissecikler nisbeten eyridirse, onları düzelderek yerine qaytarmaq olar. Heddinden


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7036 / 1074