canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Uşaqlarda yaxınıgörme (miopiya)

Uşaqlarda yaxınıgörme (miopiya)

Yaxınıgörme patologiyası olan insanlar yaxın mesafede olan eşyaları yaxşı gördükleri halda, uzaq mesafede olan eşyaları pis görürler.

İnsanlar arasında bu xesteliye çox rast gelinir. Statistik melumatlara esasen yer üzerinde yaşayan her üç neferden biri bu xestelikden eziyyet çekir.

Uşaqlarda yaxınıgörme anadangelme ve qazanılma (orqanizmin inkişafı dövründe meydana çıxır) ola biler. Anadangelme yaxınıgörmeye uşağın 1-3 yaşlarında diaqnoz qoymaq mümkün olur. İlkin olaraq onun derecesi yüksek olsa da, get-gede agırlaşma ehtimalı az-az hallarda baş verir.

Adi qazanılmış yaxınıgörme (onu bezen “mekteb” xesteliyi de adlandırırlar) 7-15 yaşlarında inkişaf etmeye başlayır. “Mekteb” yaxınıgörmesi de az-az hallarda get-gede agırlaşma vere bilir. Mekteb miopiyası zamanı gözün anatomik quruluşunda ya heç bir pozğunluq olmur, ya da cüzi derecede olur.

Bezi hallarda müxtelif sebebler üzünden (irsi meyllilik, görmenin gigiyenasının pozulması, pis qidalanma, uşağı zeifletmiş olan diger tez-tez xestelenme halları) uşaqlarda get-gede yaxınıgörme derecesi artan miopiya xesteliyi inkişaf edir. Miopiya zamanı göz dibinde distrofik prosesler de baş vere biler. Bu halda xüsusi müalice üsullarından (hetta cerrahi müdaxile) istifade edile biler.

Yaxınıgörmenin üç derecesi ayrıd edilir:

- zeif - -3 dioptriyadan az;

- orta - -3-6 dioptriya arası;

- yüksek - -6 dioptriyadan artıq olan.

Aparılan xüsusi müalice tedbirleri neticesinde (xüsusi gimnastika, gözlerin meşq edilmesi üçün istifade edilen xüsusi trenajorlar ve s.) zeif dereceli yaxınıgörmesi olan uşaqları tam şekilde müalice etmek olar. Orta ve yüksek dereceli yaxınıgörmesi olan uşaqlarda düzgün müalicenin aparılması neticesinde ise onların görme qabiliyyetinin xeyli derecede yaxşılaşmasına nail olmaq olar.

Miopiyası olan uşaqların hamısına hekimler eynek taxmağı meslehet görürler. Eynek mütleq, yalnız hekim terefinden yazılan resept üzre xüsusi ixtisaslaşmış


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7032 / 1401