canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Burun qanaxması

Burun qanaxması

Burun qanaxmaları otorinolarinqologiyada en çox rast gelinen şikayetlerden biridir. Her yaş qrupunda rast gelinen burun qanaxmaları hem yerli, hem de ümumi sebeblerden emele gele biler.

Sebebleri

Burunun daxilinde böyük ve sethi yerleşen damarlar vardır. Xüsusile burun çeperinin ön hissesinde buruna gelen damarların birleşdiyi bir zonanın ve burun balıqqulaqları adlanan çıxıntıların damarlarla zengin olması tez-tez qanaxmaların baş vermesine yol açır. Belelikle qanaxmanın menbeyi, esasen bu iki nöqte sayılır. Bes burun qanaxmasının yerli ve ümumi sebebleri hansılardır?

Yerli sebeblerden buruna deyen zerbeleri, burun çeperi eyriliyini, burun selikli qişasının qurumasını, burundaxili iltihabi prosesleri (allergik ve qeyri-allergik rinitler), sinusitleri, şişleri, uşaqların buruna barmaq ve yaxud yad cisimler salmasını göstermek olar. Eyni zamanda davamlı asqırmaya, öskürmeye ve burun silmeye şerait yaradan yuxarı teneffüs yolları infeksiyaları da qanaxmaya sebeb ola bilir.

Ümumi sebeblere ise yüksek qan tezyiqi, qan xestelikleri (laxtalanmanın pozulması, leykemiya ve s.), bağırsaqda qurdların olması, bezi derman maddelerinin qebulu ve s. aid edilir.

Diaqnostikası

Burun qanaxmaları zamanı en birinci şert sebebinden asılı olmayaraq qanaxmanın saxlanmasıdır. Qanaxma dayandıqdan sonra ise xestenin müayinesi aparılmalıdır. Qanaxmanını sebebi ile bağlı şübheleri aradan qaldırmaq üçün ilk olaraq qan tezyiqi ölçülmeli, qanın laxtalanması, trombositlerin miqdarı ve protrombin indeksi adlanan göstericiler yoxlanmalıdır. Elave olaraq, yuxarıda sadalanan diger sebebleri istisna etmek üçün ise üzün rentgenoqrafiya ve ya kompyuter tomoqrafiyası edilmelidir. Qan xestelikleri, allergiya ve bağırsaq qurdlarının olub-olmamasını yoxlamaq üçün müxtelif sınaqlar aparıla biler.

Müalicesi

Bezen burun qanaxmaları öz-özüne, yaxud da xestenin burun ucunu tutması ve soyuq kompress tetbiq etmesi ile dayana biler. Ancaq qanaxma bu cür


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7004 / 1472