canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
ALLAHA İŞİNİZ DÜŞECEKSE

Türk menşeli Qezneviler dövletinin en qüdretli hökmdarı, tarixde ilk defe sultan leqebi ile xatırlanan Sultan Mahmud Qeznevi Hindistan torpaqlarına bir-birinin ardınca on sekkiz defe yürüş etmişdi.

Herbi seferlerin birinde çox güclü müqavimetle qarşılaşan sultan nezir edir ki, eger döyüşü udsa, elde etdiyi bütün qenimeti Allah yolunda kasıblara sedeqe verecek.
Ağır döyüş Sultan Mahmudun qelebesi ile başa çatır. Onun ordusu saysız-hesabsız qenimet elde edir. Sultan bütün var-dövleti toplayıb vetene qayıdır. Paytaxtı Qezneye çatan kimi getirdiyi her şeyi yoxsullara paylamağı emr edir. Amma vezir-vekiller araya girib sultanı fikrinden döndermeye çalışırlar: “Hökmdar sağ olsun, qenimeti xezineye verin. Eger bu qeder var-dövleti camaata verseniz, xezineye ziyan deyer, gelecek yürüşlere hazırlaşmaq üçün imkanınız tükener. Bir de ki, kasıb-kusub bu qenimetlerin qedrini bilecekmi?”. Sultan Mahmud onlara cavab verir ki, men bu barede Allahla ehd etmişem, nezir demişem, gerek verdiyim söze emel edim. Qenimetin böyük bir hissesini camaat arasında bölüşdürürler.
Vezirler, saray eyanları sakit durmurlar. Yene sultana meslehet vermeye başlayırlar: “Hökmdar, heç olmazsa, qenimetin hamısını paylamayın. Bir hisseini camaata verin, bir hissesini ise xezineye qoyun”. Sultana o qeder bu cür sözler deyirler ki, tereddüde düşür. Qeti qerara gelmek üçün Qeznede imanı ve exlaqı ile tanınan övliyalardan birini çağırtdırır, ondan meslehet isteyir. Hemin arif şexs sultana bu şekilde cavab verir: “Hökmdarım, meselenin helli çox sadedir. Eger gelecekde bir daha Allaha işiniz düşmeyeceyini yeqin bilirsinizse, onda vezirlerin dediyini edin. Yox, eger gelecekde Allahın yardımı olmadan ötüşeceyinize eminliyiniz yoxdursa, verdiyiniz ehde vefa edin ki, ehtiyac anında Onun dergahına bir daha el açmağa üzünüz olsun”.
Bu cavabı eşiden Sultan Mahmud bütün qenimeti yoxsullara paylamağı qeti şekilde emr edir


Şerhler:
GiberTron [OFF] (18.11.2012 / 20:27)
cox yaxwi ehvalatdir.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6678 / 525