canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Haqqı söyleyib şehid olan alim

Meşhur hedis alimi İmam Nesainin vefatının ildönümü yaşadığımız sefer ayına tesadüf edir. Ehli-sünne mezhebinin altı en möteber hedis mecmuesinden birinin müellif olan Ebu Ebdürrehman Ehmed ibn Şüeyb Nesai hicri 214-cü (miladi 829-cu) ilde Xorasanın Nesa şeherinde anadan olub.

O, hedis elminin inceliklerini öyrenmek üçün müxtelif bölgelere seferler etmişdi. İmam Nesai tehsile 15 yaşında başlamış, Enes ibn Malikin telebesi Qüteybe ibn Seidden, Ehmed ibn Henbelin oğlu Abdullahdan, İshaq ibn Rahiveyhden, altı hedis mecmuesinden birinin tertibçisi Ebu Davuddan ve sair alimlerden ders almışdı.

Nesai gözel exlaqa, vüqar ve ezemete malik idi. Iki günden-bir oruc tuturdu (bu cür oruc tutmaq qaydasına Hezret Davud Peyğemberin (e) orucu deyirler). Nesai İmam Eliye (e) derin mehebbet duyduğuna ve o hezretin uğrunda şehid olduğuna göre, bezi tedqiqatçılar onun şie mezhebinde olduğunu iddia etmişler (ekseriyyetin fikrince, o, şafii mezhebine mensub idi).

Nesainin hedisçilik elmine hesr edilmiş bir neçe kitabı vardır. Onun şah eseri olan Sünen 57 feslde toplanmış 5729 hedisden ibaretdir. Kitabda heç bir başqa hedis mecmuesinde rast gelinmeyen nadir mövzularda hedisler mövcuddur. Meşhur tedqiqatçı alim Şemseddin Zehebinin fikrince, Nesai hedis seçiminde ciddiyyeti ile hetta Müslimi de üsteleyirdi. Bununla yanaşı, Sünenün-Nesaide tekrar hedislerin sayı çoxdur; hetta bir hedis 16 yerde tekrar edilib.

Nesai hazırki Sünenden evvel daha geniş bir hedis mecmuesi hazırlamış ve adını “Müctena” qoymuşdu. Bu kitabda 12 minden artıq hedis vardır. Ehtimala göre, Nesai sonralar onu ixtisar edib yeniden işleyerek, hazırki Süneni tertib etmişdir. Buna göre de hazırda istifade edilen Sünenün-Nesai “süğra” (kiçik) leqebi ile tanınır.

Nesai o dövrün qaydalarına uyğun olaraq, hedis öyrenmek üçün bir neçe ölkeye sefer edir, bir müddet Misirde yaşadıqdan sonra Şama gelir. Şam uzun müddet Emeviler xilafetinin paytaxtı olduğu üçün buranın ehalisi Emevilere qarşı reğbetli, Ehli-beyte


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6736 / 917