canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Azerbaycan ziyaretgahları (BiBi HeYBeT)

Ziyaretgahın tarixi mezar üzerindeki kitabeden elave Ellame Meclisinin " Biharul Envar" kitabının 118-ci cildinde de öz eksini tapıb. Bele ki, burada Imam Kazım (e) in övladları haqqındakı melumatda Fatime Kübra adı ile adlandırılan ve hal-hazırda Iranın Qum şeherindeki Mesume (e.s.) nin doğumu ve defn olunduğu ünvan, Qum şeheri haqqında melumatla yanaşı Fatime Suğra adı ile qeyd olunan ve Bakının cenub hissesinde defn olunduğu "Bibi Heybetin" adı gösterilir.



Tarixde qeyd olunan hadise ise Abbasi xelifesi Abdullah Memun terefinden tezyiqlere meruz qalan Imam Kazım (e) in övladlarından olan Fatime Suğra (Bibi Heybe) Baba Sucad adlı gemiçi bir şexsin kömeyi ile Enzeliden üç uşağı ile beraber gizli suretde Azerbaycana getirilir. Baba Sucad ünvan bildiyi Ehli-beyt seven dostu tacir hacı Bedirle görüşüb hadiseni oma danışır. Hacı Bedir Abbasi xanidanının tezyiq ve zülmkarlığı müqabilinde Imam ailesine qarşı mehebbetini bir daha nümayiş etdirerek Fatime Suğranı uşaqları ile yanaşı evinde meskunlaşdırır. Lakin her kesin bu qadının kimliyi ile maraqlanmasını nezere alıb önce ünvanı deyişib içeri şeheri terk edir. Adını da deyişerek Hacı sözünün baş herfini Hey- Bedir adının baş herfi Beni götütmekle Heybet deye adlandırır. Mehz bu xanımda bu herf toplusundan yaranan adla Heybenin bibisi yeni Bibi Heybet deye çağırılmağa başlanılır. Bu ad hem hacı Bedirin gizlin qalması, hem de Fatime Suğra - Bibi Heybenin tehlükesiz heyat yaşaması üçün zemin olur. Hacı Bedir dünyasını deyişen vaxt vesiyyet edir ki, onu Fatime Suğranın ayaq terefinde defn etsinler ve ona nöker kimi sine daşı ve adı hekk olunan heç bir şey etmesinler. Bu gün ziyaretgahın giriş hissesinde mezar daşı qoyulan hacı Bedir ziyaretgaha gelenlerin ilkin rastlaşdıqları mezardır. Ziyaretgahın eses hissesinde ise xanım ve övladlarının yer aldığı dörd müqedes mezar vardır.



Ziyaretgahın türbe veziyyetinde tikilişi 300 il sonra 1257-ci ilde Şirvanşah Ferrux Zal terefinden inşa edilir. Tikinti bir


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6760 / 955