Merhum esger Ceyhun Qubadovun xatiresine "Susma bu ölümə, ay Vətən oğlu" Düşmüşəm vəhşi bir alay içinə, Tapdanır qürurum, söyürlər məni, On əsgər yığılıb tək mənə qarşı Günahsız-günahsız döyürlər məni, İçim parçalara ayrıldı bir-bir, Ruhumu canımdan çəkdilər ana, Qəlbimi çıxarıb öz yuvasından, Pul edib imarət tikdilər ana... Atasız böyüdüm yetim böyüdüm, Ümid anam idi bir də sən Vətən ! Sənə sadiq oldum 3 ay boyunca, Sən niyə xəyanət etdin ay Vətən?! Ay ana kasıb var qanlı cəbhədə, Başına göylərdən güllə ələnir, Nazirin balası dubayda qızla, Canına kef verib gəzir, sülənir. Bağışla ay ana səni də üzdüm, Ağlama nə olar canım çox yanır, Elə bil qəbrimin üstə daş deyil, Bütün anaların yükü dayanır.. Ana bir istəyim daha var səndən, Deyin son sözümü Vətən oğluna. Alsın qisasımı quduz itlərdən, Məzarda qoy rahat uyuyum ana. Susma bu ölümə ay Vətən oğlu, Haray çək, əminəm sağ qalacaqsan! Yox əgər susarsan, bu alçaqlığın, Növbəti qurbanı sən olacaqsan ! MÜƏLLİF... Ardını oxu >>
RAMİZ RÖVŞƏN SOĞAN ACISI Soğan soya-soya ağlayan qadın, Ömrün soğan kimi acıdı, acı. Mələksən, qırılıb qolun-qanadın, Dərdi verən Allah vermir əlacı. Gözündən süzülən yaşı kim silər? "Göz yaşı" dediyin nədi? Acı su. Bir şirin öpüşlə başlar sevgilər, Sonunda həmişə soğan acısı. O öpüş yandırmaz dodaqlarını, Soyuyub od dolu o qucaq indi. Sayar bircə-bircə barmaqlarını Hər gecə yuduğun qabqacaq indi. Gələr "ər" dediyin hər gecəyarı, Bir qaşıq xörəyin baxmaz dadına. Yuxuda dilindən qopan adların Biri də bənzəməz sənin adına... Soğan soya-soya ağlayan qadın, Gözünün yaşını silə bilmərəm. Neyləyim, mən sənə özgəyəm, yadam, Neyləyim, yanına gələ bilmərəm. Bir sevgi gəzirəm dünyada mən də, O sevgi hardadı? Bilmirəm ancaq. ...Kim soğan soyacaq mənim evimdə, Soğan soya-soya kim ağlayacaq?
OXUYUN HAMIMIZA ÖRNƏK VAR... “Bir gün yenə xəstəxanada növbətçi qalmışdım. Travmatologiya şöbəsində işləyən bir həkim yanıma gəlib, onunla əməliyyata girməyimi xahiş etdi. Xəstənin kim olduğunu soruşanda dedi ki, Elçin adlı əsgərdir, qolu kəsiləcək. Elçinin 19 yaşı olduğunu öyrənəndə, çox məyus oldum. Həkimdən xahiş etdim ki, həmin əsgərin qolunu kəsməsin. Dedim, əməliyyatdan sonra Elçin soruşanda ki, mənim qolumu niyə kəsdiniz, nə cavab verəcəksiniz? Həkim məni başa saldı ki, güllə sümüyə dəydiyi üçün çürümə gedir. Əgər əsgərin qolu kəsilməsə, o, birtərəfli iflic ola bilər. Yalnız bundan sonra əməliyyatda iştirak etməyə razılıq verdim. Mən əsgərin qolunu tutdum, həkim isə nazik mişarla onu kəsməyə başladı. Həkim işini qurtaranda Elçinin kəsilmiş qolu əlimdə qaldı. Bunu dərk edəndə canımı üşütmə aldı. Özümü necə itirdimsə, əsgərin qolu əlimdən sürüşüb yerə düşdü...”. Elçin iki gün sonra özünə gəlir. Oğlan qolunun kəsildiyini öyrənəndə üzünü həkimlərə tut... Ardını oxu >>
- Sən allah, Həsən ağanın qohumusan? - Vallah, doğru deyirəm. - Sən Həzrət Abbas, Həsən ağanın qohumusan? - Həzrət Abbas haqqı Həsən ağanın qohumuyam. - Deyinən sən öl, Həsən ağanın adamıyam. - Sən öl, Həsən ağanın adamıyam. - Bəs elə isə gəl min mənim boynuma. Neynəyim Həsən ağanın qohumusan, gözlə, vaxtında kağızın hazır olar, apararsan. - Əbdürrəhim Bəy Haqverdiyev | Mirzə Səfər
Ətrafımız daim dəyişir: biri gedir, biri gəlir. Dünən onsuz yaşaya bilməyəcəyimizi düşündüyümüz insan bir anda bir anda ayrılıb gedir və sonradan onunla təsadüfən qarşılaşanda heç bir ağrı və ya başqa bir hiss keçirmirik. - Nur Persona non Grata | Həyatımın sonundtrackisən