canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İmam Mehdinin (eccil ferece) heyatına bir baxış

Şielerin axırıncı imamı Peyğember (s)-in 12-ci xelifesi hicri tarixiyle 255-ci (868-ci miladi ili) ilde şaban ayının 15-de cüme günü İraqın Samirra şeherinde dünyaya göz açmışdır.
Onun atası 11-ci imam Hesen Eskeri eleyhis-salam dır.
Anası ise Nercis adında leyaqetli bir xanım olmuşdur. Revayete esasen o xanım Rum imperatorunun oğlu Yeşuenin qızı, anası ise İsa peğemberin vesisi Şemunun neslindendir.
Bu revayete esasen Nercis xanım yuxuda qeribe bir şekilde islam dinini qebul etmişdir. İmam Hesen Eskeri eleyhis-salamın gösterişiyle özünü müselman ordusu ile müharibeye geden Rum qoşununun sıralarına qoşulur. Sonda ise islam qoşunu terefinden esirliye alınır. İmam Hadi eleyhis-salam bir neferi onun ardınca gönderir ki, onu keniz ünvanında alıb Samirra şeherine getirsin.
Nercis xanım bir müddet xanım Hekimenin (imam Hesen Eskeri (e)-nin bibisi ) evinde qalır onun telim ve terbiyesi vasitesile islam dini ile tanış olur. Qeyd etmek lazımdır ki, Hekime xanım ona çox böyük hörmet göstererdi.
Nercis ele bir xanım idi ki, iller önce islam peyğemberi, hezret Eli ve imam Sadiq eleyhimus-salam onun baresinde medhler demiş ve onu kenizlerin en yaxşısı kimi tanıtdırmışlar.
Yeri gelmişken demek lazımdır ki, o xanımın Susen, Reyhane ve Melike kimi başqa leqebleri de olmuşdur.
O, hezretin adı, kunyesi ve leqebleri.
İmam zaman ağanın adı ve kunyesi peyğemberin adı ve kunyesi ile eynidir. Bezi revayetlerde o hezretin zühur etdiyi zamana qeder “Mehemmed” adı ile teleffüz etmek qadağan olunub. Buna göre de, onun adını bu qaydada (M-H-M-D) yazırlar.
O hezretin meşhur leqebleri aşağadakılardan ibaretdir:
Mehdi(مهدی), Qaim (قائم‍‍‍‍‍‍‍‍), Müntezer (منتظر), Beqiyyetullah (بقیه الله), Hüccet (حجت), Xelefi-saleh (خلف صالح), Sahibul-emr (صاحب الامر), Sahibuz-zeman (صاحب الزمان) ve Veliyyi-esr (ولی عصر).
Onların arasında en tanınmışı Mehdidir. Bu leqeblerden her biri bir menaya işaredir.
O hezrete bu sebebden Mehdi deyilib ki, Allah terefinden hidayet olunub ve insaniarı haqqa


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6771 / 1339