canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İbadetden lezzet almaq üçün neleri etmeli?

Deyerler.org: İbadetden, namazdan, Quran qiraetinden, duadan lezzet almaq üçün bezi zeminelerin ve şertlerin hazır olması zeruridir.



Merifet ve agahlıq.

İbadetin ne üçün ve Kimin üçün etdiyimizin, ona qarşı olan derk ve merifetimizle sıx rabitesi vardır. Yeni, her bir ibadet eden bilmelidir ki, bu ibadeti ne üçün edir ve Kimin üçün edir. Her ne qeder bu sahede elmi çox olarsa, insanın ibadetden behrelenmesi ve lezzet alması da artar.



Sevinc.

Sevinc - her bir işin müveffeqiyyet remzidir. İbadeti yerine yetiren zaman da sevinc hiss etmek laızmdır ve ibadeti mecburi yerine yetirmekden çekinmek lazımdır. İnsan namazı ve ya başqa bir ibadeti sevinc ve fereh hissi ile yerine yetirmelidir, İlahi bir vacibat olduğu üçün mecburi deyil.

Hezret Peyğember (s) buyurur: “İbadetin belası - süstlükdür”. O ibadet ki, sevinc hissi olmadan yerine yetirilerse, neinki çoxlu faydası olmaz, diqqetsizlik ve ibadetde yorğunluq kimi ziyanlar da getire biler. Ona göre de ibadetin şirinliyini hiss etmek üçün İmam Elinin (e) bu sözlerine qulaq asmaq lazımdır: “Öz nefsinle sülh bağla ve zorla ibadete mecbur etme. Asude vaxtında ibadetin sevinc ve şenliyinden behrelen”.

“Ne zaman ki, qelbin yola gederse, onu müstehebleri yerine yetirmeye mecbur et. Ne zaman üz çevirse, vacibatları yerine yetirmesi ile kifayetlen”.



Dünya sevgisinden uzaq olmaq.

Dünya sevgisi hemişe mezemmet edilmiş bir mövzudur. İnsanı Allah dostluğundan saxlayar. Deyersiz şeyler gözünde deyer kesb eder. Axireti insanın gözünde kiçik gösterer. Çox teessüf ki, bu xüsusiyyet - ibadetden lezzet almağın en böyük maneesidir.



Nefsani isteklerden çekinmek.

İmam Eli (e) bu haqda buyurur: “O kes ki, havayi-nefsinden qalmır, ibadetden nece lezzet alsın ki?”. Ayetullah Cavadi bu haqda buyurur: “Allaha meyl fitridir. Ancaq bizim vücudumuzda şehvet ve qezeb hissi de vardır. Adil insan bu iki qüvveni nizamlayar. Ancaq cahil insan şehvet ve qezebi fitretine emir seçer. Ona göre de fitreti bu


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6771 / 1344