canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qulağıma bir ses geldi(oxumaga deyer)

Onların duyduğu, daddığı heqeqetlere elim çatmasa bele söyledikleri fikirlere etimadım nedense digerlerinin yanaşmasından daha çox olub. Xanım Fatimenin şehadeti günlerinde elmi bir meqale hazırlamağı düşünürken, yenice oxuduğum bir hedisin cazibesi ile bu fikrimden vaz keçib qelemin meylini ariflerimizin nezerine yöneltdim. Xüsusile de son zamanlar daha çox müraciet etdiyim, elminin zenginliyi, söhbetinin şirinliyi, fikrinin derinliyi ile meni meftun etmiş böyük exlaq ustadı Abdullah Fatiminiya cenablarının nezerlerini paylaşmağı qerara aldım. Müqeddimeni çox uzatmayaq, keçek esas metlebe.
İslam peyğemberinin dilinden bele bir hedis söylenilir: “Allahın yaratdığı ilk şey menim nurum oldu. Sonra her bir xeyri ondan yaratdı”.
Ariflerimizin nezerine göre, bütün varlıq alemi öz varlıq rengini, yaranış nüvesini Eziz İslam Peyğemberinin (s) nuru vasitesile elde etmişdir. Eger hemin nur olmasaydı, diger varlıqların varolma imkanı da olmayacaqdı. Bu nur ariflerin dilinde “muhemmediyye heqiqeti” adlandırılır. Mena aleminde Muhemmed peyğember (s) bütün peyğemberlerin atası hesab olunur. Çünki onun nuru olmasaydı, onlar da xelq olunmayacaqdı.
Elbette, bu fikri asanlıqla her kes ne derk, ne de qebul ede bilir. Amma bunu da qeyd edim ki, ariflerin yanaşması öz yerinde, bu meselenin rasional izahı da var ve sırf elmi müstevide de öz tesdiqini tapır. Helelik felsefi çözümü bir kenara qoyub ağzımızın dadını qaçırmayaq ve nezerimde tutduğum kimi, ariflerin nezerine diqqet yetirek.
Hezreti -Muhemmedin (s) nuru Xanım Fatime (s.e) ve imamların nuru ile eynilik, yeni bir vehdet teşkil edirler. Bu arada Xanım Fatimeyi – Zehranın (s.e) nuru öz parlaqlığı ile seçilir. Bezi müfessirlerin reyine göre, nur ayesinin batini Xanım Fatimeyi – Zehradır (s.e). Mehz, Xanım Fatimeyi – Zehranın (s.e) varlığı üzerinde bu aye öz gerçekliyini elde edir. Bildiyimiz kimi, Xanım Fatimenin (s.e) meşhur leqeblerinden biri de “Zehra”dır. Xanıma “zehra” leqebinin verilmesi de tesadüfü olmamışdır. Zehra


[1] 2 3 >>

Şerhler:
abcn [OFF] (05.05.2013 / 19:11)
AMIN. Qurban olum ALLAHA
34km [OFF] (04.05.2013 / 09:14)
Аmin. TWK.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6779 / 676