canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yemek-içmeyin müsteheb qaydaları

Diqqetinize çatdırırıq ki, aşağıda yazılanların hamısı müsteheb qismine aiddir. Yeni deyilecek gösterişlere emel etmek vacib yox, beyenilendir. Yemek zamanı vacib olan ise budur ki, insan ağzına qoyduğu her bir tikenin halal olmasına diqqet yetirsin.



Yeni evvela, haram üsulla qazanılmış ve ya haram yolla eline keçmiş yemeye toxunmasın. İkincisi, şerietde icaze verilmeyen ve qadağan olan yemekleri yemesin, içkileri içmesin. Bezi insanlar yemeyin müstehebbatına alude olub, bu iki vacibatı diqqetden kenarda qoyurlar. Unudurlar ki, eger yedikleri haramdırsa, her ne qeder müstehebbata emel etseler de, faydası yoxdur.

Yemek zamanı müsteheb olan qaydalar bunlardır:

1. Yemekden evvel ve sonra elleri yumaq. Islam Peyğemberi buyururdu ki, yemekden evvel elleri yumaq kasıblığı aradan qaldırar; yemekden sonra elleri yumaq ise qem-qüsseni uzaqlaşdırar ve göze sağlamlıq bexş eder. Yene Peyğemberin hedislerinin birinde buyurulur ki, her kim elleri yağa bulaşmış halda (yeni yağlı xörek yeyenden sonra ellerini yumadan) yatsa ve başına pis hadise gelse, özünden küssün. Hedislerde deyilir ki, yemekden evvel ve sonra elleri yumaq bedene sağlamlıq, ruziye bereket getirer, ömrü artırar.

2. Süfreye göyerti qoymaq. İmam Cefer Sadiq (e) buyururdu ki, her şeyin bezeyi var; süfrenin bezeyi de göyertidir. Müqeddeslerimiz yemeye oturanda mütleq süfrede göyerti olmasına nezaret ederdiler. Revayet edirler ki, bir gün İmam Eli Neqinin (e) süfresine göyerti qoymağı unutdular. O hezret süfreye elini uzatmadı, göyerti getirilmesini tapşırdı, göyerti getirilenden sonra yemeye başladı.

3. Yemeye başlayanda Allahın adını çekmek, yeni “bismillah” söylemek. Peyğemberimiz buyururdu ki, Allahın adı çekilmeden yeyilen qidada bereket olmaz.

4. Yemeyi sağ elle yemek. Ümmül-möminin Aişe buyururdu ki, Allahın Resulu sağ elle yemek yeyir ve başqa işlerini görürdü. Sol elle ise (ayaqyolunda) özünü pak eder ve çirkinlikleri özünden uzaqlaşdırardı.

5. Yemeyi duzla başlayıb duzla


[1] 2 3 >>

Şerhler:
SeNiNLe___SoN [OFF] (09.05.2013 / 11:10)
.kul2
Nermiskam [OFF] (07.05.2013 / 22:56)
Tesekkur,maraqli idi
*yalanlar [OFF] (07.05.2013 / 08:17)
Allah sizden razi olsun....
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6784 / 1464