canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Dunya xalqlarinin qeribe toy adetleri

Dünya xalqları toy merasimlerini öz adet-enenelerine uyğun heyata keçirirler. Bezi xalqların çox qeribe adetleri insanı dehşete getirir. Meselen, Kolumbiyada yenge funksiyasını qızın anası heyata keçirir. Hem de bizim yengelerden ferqli olaraq onlar qapı arxasında deyil, düz yatağın kenarında oturub "prosesi" müşahide edirler. Maraqlıdır ki, bu adet öten esrlerden qalsa da hele de, öz aktuallığını itirmeyib. Vikinqler deyesen azerbaycanlılara daha yaxındırlar. Bizim adet-enenelerde başlıq pulu olduğu kimi, onlar da qız atasının müeyyenleşdirdiyi qiymeti ödemekle qızı özlerine arvad ede bilirler.

Nigeriya
Nigeriyada gelin köçecek qız kökelmelidir. Yox, eger tya qeder kökelmese, onun toydan sonra kökelmek üçün bir ay vaxtı var. Teze gelin bu bir ayda da arıq qalarsa eri onu geriye, yeni ata evine gönderir.

Finlandiya
Finlandiyalı gelinler toyda el işi olan qızıl tac taxırlar. Merasimden sonra subay genc qızlar gelinin etrafında toplanır. Gelin genc qızlar arasından birini seçerek qızıl tacını ona verir, bu da seçilen qızın ondan sonra evleneceyine işaredir.

Bosniya-Hersoqovina
Bosniyada bey evvelceden qız evine gelir ve toy haqqında söhbet edir. Qızın ailesindeki ağsaqqallar beyden razı qalsalar, toya razılıq verirler. Sonda qehve getirilir ve qehve şekerlidirse, qız evinin cavabı müsbet olduğu bildirilir.

Afrika
Afrikada toyda beyle gelin bir süpürgenin üzerinden hoppanır. Bu enene kölelerin evlenmesinin yasaq olduğu dövrlerden beri hakimdir. Ayin gelinle beyin keçmişe aid bütün pis xatireleri süpürmesine işaredir.

Hollandiya
Holland toylarında gelinle beyin masasının yanında ağac yerleşdirirler. Toya gelen qonaqlar gelin ve bey üçün arzularını yazaraq, bu ağaca asırlar.

Hindistan
Hindistanda toydan bir gün evvel parti teşkil olunur ve qayınana gelin münasibetlerinin yaxşı olması üçün gelinin ayaqlarına xına qoyulur. Sonra ise mahnılar oxuyaraq onu qaynana yuyur. Toyda bey qayınananı terefinden qarşılanır ve beyin ayaqları yuyulur.


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Yaz_gulu [OFF] (14.05.2013 / 16:31)
Buy bawima xeyir.Birinci lap dehwetdire
_ELYA_ [OFF] (14.05.2013 / 14:52)
Booooy bawima xeyir. Bu ne biabirciliqdi


Eh MUSELMAN olan kes ucun abir heya bawqa weydi..
Biri iki olkenin toy adetlerini oxudum vessalam cox maragsiz, abirsiz, utanmaz milletler var.
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7057 / 1335