canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İSRAF ETDİYMİZ NEMET - ZAMAN

İSRAF ETDİYİMİZ NEMET - ZAMAN

Bu bizim üzerinde düşünmemiş lazım olan nemetlerden biridir. Ele bir nemet ki, bir anı bele geri qayıtmaz, daim ireliye doğru hereket eder. Saatın eqreblerini geri qaytarmaq asan olsa da, onun ifade etdiyi zaman mefhumu teessüf ki, bizi dinlemez. Bu halda elimizden bir şey gelir, zamanın qedrini bilmek ve bu nemeti israf etmemek.

Allah subhanehu teala qullarından zamanden istifade xüsusunda xüsrandan qurtularaq İlahi ikramlara nail ola bilmemiz üçün tövsiye edir:

فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ

وَإِلَىٰ رَبِّكَ فَارْغَبْ

"(Ya Peyğember!) Ele ki (risaleti tebliğ etmekden ve ya dünya işlerinden) azad oldun, qalx (dua et)! (Axiret üçün çalış-vuruş!)

Ve ancaq Rebbine yalvar! (Üzünü Allaha çevirib yalnız Onun kömeyine bel bağla, Ona teref yönel !)" (İnşirah, 7-8)


Yeni ibadet ve xeyirli işlerin biri bitdiyinde, derhal digerine qaçmaq, her hansı bir zamanın ibadetsiz ve xeyirden uzaq keçmesine fürset vermemek lazımdır. Çünki heyat, bize üxrevi seadeti qazanmaq üçün bir defeye mexsus olaraq verilmiş bir nemetdir. Ölüm ise bir borc senedinin ifa zamanını gösteren ödeme tarixi kimidir.

Bir tacir, borcunu ödemek üçün hazırlıq etmek üçün borcunu vereceyi adama bir sened verer. Bundakı ecel, o zaman erzinde ödenecek miqdarı hazırlamaq üçündür. Dünya heyatı da bize axireti qazanmaq ve ilahi razılığa nail olmaq üçün verilen bir möhletden ibaretdir. Nece bir tacir, ödeyeceyi senedi ciddiye hesab etmez, qeyd edilen müddet erzinde pulu hazırlamaz ve neticede ödeme günü böyük bir çetinliye ve iflasın astanasında düşserse, insanoğlu da Allahın ona verdiyi ömür möhletini yaxşı istifade etmediyi teqdirde ziyana uğramaqdan xilas ola bilmez.

Her insan, doğulduğu andan etibaren, reallaşdırma müddeti mechul bir ölüm hökmü ile mehkumdur. Bu hökmün reallaşma zamanı ise Ezrail-eleyhissalam-ile qarşılaşacağı andır. Üstelik senedde ödeme tarixi müeyyen olduğu halda, insan ömrünün mütleq olan heddi mechul qılınmışdır. Bu da hesab vermeye her


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6789 / 1254