canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
opushmek.....

Bir neçe gün bundan evvel demokratiyanın beşiyi sayılan Avropa Şurasının Strasburqdakı merkezi binalarında öpüşmek, el sıxmaq ve qucaqlaşmaq qadağan olundu. Melum oldu ki, bu qerar Avropanı bürüyen donuz qripi virusuyla bağlı hekimlerin tövsiyelerinden sonra verilib. Az keçmeden bir neçe Avropa ölkesinde de sözügeden yasaq qüvveye mindi, hamı “sopsoyuq” günlere keçdi. Artıq dünya insanı bir-birini görende başı, gözü, mimikası ile uzaqdan-uzağa salamlaşmağa mecburdur.

Lap qedim ecdadları kimi. Maraqlıdır, bu, yasaq insani münasibetler üçün daha çox itkidir, yoxsa qazanc? Dünyada ilk defe salamlaşıb öpüşme ritualı hansı ölkede yaranıb? Sonra bunun forması nece deyişib ve sair ve ilaxır.
Mövzu maraqlı ve ne qeder qeribe seslense de aktual olduğu üçün tarixi ve müasir menbelerde kiçicik bir ekskursiyaya çıxdıq. Ve olduqca maraqlı neticelerle qarşılaşdıq.

Vaxtile qadınlar mal-heyvana yaxşı baxsın deye çobanı öpermiş
Müasir insan görüşerken öpüşüb salamlaşmağı olduqca adi, tebii bir ritual olaraq qebul edir. Halbuki bu enene Afrika, Asiya, Amerika ve Avstraliyadakı bezi xalqların milli adet-enenelerinde olmayıb. Bir çox xalqlarda öpüş funksiyasını “burunla öpüşme” evez edir ki, bu zaman da insanlar burunlarını toxundurmaqla bir-birilerini iyleyirler. Folklorda öpüşme qara qüvvelerin qovulması ve cadu-pitinin pozulması niyyeti daşııyır. Ve ya harasısa ağrıyan uşağı öpmekle ağrını götürmeyin, onu sakitleşdirmeyin mümkünlüyü sübut edilib. Qedim inanclara göre öpüşerken insanlar bir-birine müsbet enerji ötürürler. Hetta keçmişde qadınlar mal-heyvanı daha yaxşı otarsınlar deye, örüşe çıxmazdan evvel çobanı öpermişler. Hemin gün çoban o qeder müsbet emosiya ile dolu olurmuş ki, axşam kende qayıdanda bütün heyvanları yiyelerine sağ-salamat çatdırırmış. Nece deyerler, çoban razı, mal-qoyun razı… Öpüş qonağa ehtiramı ifade etmeyin en gözel üsuludur. Orta esr Avropasında bele bir enene vardı ki, gelen qonağı ev sahibinin xanımı, qızı ve diger qadın qohumları mütleq


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
*ureyimde*sen* [OFF] (03.05.2014 / 16:20)
hmmmmm.
ikimiz_birlikde [OFF] (25.04.2014 / 15:41)
Hele opusmemisem.
Moku88 [OFF] (20.07.2013 / 05:45)
qadinla kishi opusherken bir-birlerine 5 milyon orqanizmeyararli bakteriya otururler
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6824 / 620