canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ademle (e) Hevvanın nesli nece artıb?

Hezret Adem Peyğember (e) yer üzünde ilk insandır. Bütün beşeriyyet onunla Hezret Hevvadan töremişdir. Bele bir sual yaranır: Eger yer üzünde yaşamış ilk insanlar Hezret Ademle (e) Hevvadan ve onların övladlarından ibarer olubsa, bes sonrakı nesiller nece yaranıb?

Ademle (e) Hevvanın neveleri kimden doğulublar? Beşeriyyet tarixinin başlanğıcında ilk qadınlar Hevvadan ve onun qızlarından ibaret olmuşsa, Ademin (e) oğulları kimle evlenmişler?
Her şeyden önce qeyd edek ki, dini metnlerde bu suala birmenalı, deqiq ve qeti cavab tapmaq çetindir. Alimler düzgün saydıqları her hansı nezeriyyeni ehtiyatla müdafie etmiş, amma axırda bir qayda olaraq, esil heqiqetin Allaha melum olduğunu yazmışlar.
Ademle (e) Hevvanın neslinin artıb-çoxalması barede mümkün nezeriyyeler içinde ikisi üstünlük teşkil edir. Birinci fikre göre, Adem Peyğemberle (e) Hevvanın her defe biri oğlan, o biri qız olmaqla ekiz uşaqları doğulurdu. Adem (e) bele bir qayda qoymuşdu ki, oğullarından her biri o biri qardaşla ekiz doğulmuş qızla evlenirdi. O zamanlar nesli artırmağın başqa yolu olmadığı üçün Allah bu cür evliliye icaze veribmiş ve oğlana öz qardaşının ekiz-tay bacısı mehrem sayılmırmış. Deyilenlere göre, yer üzünde ilk qetl hadisesinin sebebi de ele bu olubmuş. Bu qaydaya göre, Qabil Habilin ekiz tayı ile, Habil ise Qabilin ekiz tayı ile evlenmeli imişler. Amma Qabil öz ekiz-tay bacısını isteyirmiş. Bu üzden qardaşı ile mübahise edib öldürübmüş.
İkinci nezeriyyeye göre, Allah Ademin (e) her oğlu üçün bir huri (dişi cin) yaratmış ve onların izdivacından insan nesli töremişdi. Ve yaxud insanlardan evvel de yer üzünde şüurlu canlılar yaşamış, sonra onlar Allahın hökmü ile mehv olub, yerine Ademle (e) başlayan indiki insanlıq vücuda gelmişdir. Hezret Ademin (e) oğulları da özlerinden evvelki canliların dişileri (qadınları) ile evlenmişler.
Bu nezeriyyelerin her ikisinin etiraza layiq cehetleri var. Birinci nezeriyyeye etiraz edenler deyirler ki, Allahın haramları her zaman haram olmuşdur.


[1] 2 >>

Şerhler:
XVATIT [OFF] (18.03.2015 / 10:21)
Allah razi olsun
Elhemdulillah الله [OFF] (12.07.2013 / 19:44)
Allah razi olsun.
Alyanka [OFF] (12.07.2013 / 14:47)
Allah sizi sevdiyinize qovuwdursun Allah ibadetlerinizi qebul eylesin Amin! siz cox gozel insansiniz her weyin yaxwisina alyiqsiniz
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6792 / 1679