canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
NİYE “ORUC ALLAHA AİDDİR” DEYİLİR?

Eziz Peyğemberimiz (s) Ramazan ayına xüsusi diqqet ayırardı. Onun Şebaniyye xütbesi bu ayın heqiqetlerini hamıya açmışdır. Ancaq Ramazan ayının heqiqet ve xüsusiyyetleri bununla bitmir. (Erfan)

İmam Sadiq (e) Hezret Peyğemberden (s) neql edir: “Heç zaman Peyğember (s) ve İmamlar (e) bu ayın adını tek çekmezdiler. O zaman ki, Ramazan ayının adını dillerine getirirdiler, hemin söze ehtiram verecek kelmeni de onunla bir yerde zikr edirdiler”.

İmam Baqir (e) bunun sebebini bele açıqlamışdır: “Ramazan - Allahın adlarından biridir”. Bu sebebe onlar Ramazan ayını ehtiramla zikr ederdiler.


Ramazan ayına itaet etmek teqvadandır

Allah-Teala Quranda buyurur: “Her kes Allahın ayinlerini (merasimlerini) böyük tutsa, (bilsin ki,) eslinde o, üreklerin perhizkarlığından ireli gelir”. (“Hecc” 32). Yeni bu insan deyerli ve pak qelbe malikdir ve o zaman ki, İlahi ayinlere emel etmek isteyerse, ehtiramla yada salar. Ona emel edende ise bütün şertlerine riayet eder. Teqvalı qelb - en deyerli qelbdir.

Mübarek Ramazan ayına ehtiram

Mübarek Ramazan ayı - Allaha qovuşmaq ayıdır. O kes ki, Ramazan ayına bağlıdır, oruc tutmaqla bağları heqiqi bağ olacaqdır. O, ancaq medesinin aclığı ile deyil, bütün varlığı ile bu aya bağlanmalıdır. Quran buyurur: “Her kes gözel emel sahibi olaraq özünü Allaha teslim etse, şübhesiz ki, o, lap möhkem bir ipe el atmış olur. Bütün işlerin aqibeti Allaha aiddir”. (“Loğman”, 22). “Allah yaxşı iş görenleri dost tutar”. (“Maide”, 93).

O zaman ki, insan Ramazan ayına bağlanır, o demekdir ki, eger qeybet ederse, diline demelidir ki, sen orucsan. Yeni sözünü saxla. O zaman ki, gözü namehreme düşür, baxmağa meyli olur, hemin meyli mehdudlaşdırmalı ve düzgün hedde çatdırmalıdır. İnsan o zaman ki, küçeye çıxır, gözüne demelidir ki, Ramazan ayıdır, bu aya hörmet edib, bu kimi işlerden çekinmek lazımdır (elbette ki, bu, her bir aya, her bir güne aiddir, amma sadece, Ramazan ayı – insanda menevi immunitetin


[1] 2 >>

Şerhler:
(F_L_O_R_A) [OFF] (26.10.2013 / 20:03)
Allah hamimiza qismet etsin Amin.
(F_L_O_R_A) [OFF] (26.10.2013 / 20:03)
Allah hamimiza qismet etsin Amin.
MeleyinGozYawi [OFF] (19.08.2013 / 23:18)
Amın.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6792 / 1629