canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
ORUCLUQ HAQQINDA ETRAFLI

I. Oruc ibadetinin hikmet ve faydası nedir?
Allahın emr ve qadağanları elbette ki qulların yaxşılığı üçündür. İslam alimleri, bütün hökmlerin insanların faydalarına olmalarının birliyi içindedirler. Allahın edilmesini istediyi şeylerde qullar üçün çox böyük faydalar, qadağan etdiyi şeylerde ise böyük zererler olduğu bir heqiqetdir. İslamın özlerine yüklediyi missiya gereyi İslam alimleri müxtelif ibadetlerin fayda ve hikmetleri mövzusunda hemişe baş yormuş, bunların ferdi praktik faydalarından çox, insan nefsinin temizlenilmesi ve yükseldilmesi yolunda funksional hala getirilmesine çalışmışlar. Bu mezmunda qulların etmekle öhdeçilikli olduğu ibadetlerin temin etdiyi bezi faydalar ya da hikmetler görüldüyü kimi, bu faydaların ve ya reallaşdırılmaq istenen meqsedlerin hamısının görüle bilinmediyi de bir heqiqetdir.
Oruc ibadetinin temel hedefi insanları teqvaya çatdırmaqdır. Bu şexsen Qurani Kerimde "Ey iman edenler! Allaha qarşı gelmekden çekinmeniz ve teqvaya çatmanız üçün oruc, sizden evvelkilere ferz olduğu kimi, size de ferz edildi …" (Beqere: 183-184) şeklinde ifade edilmekdedir.
İnsanı menevi bir ucalığa daşıyan oruc, qulun, qısa müddetde üreyi ve ruhu üzerinde yığılmış günahlarından uzaqlaşmasını temin eder. Belece oruc, insanı "kad eflaha mehrum zekkaha" ayesinin sirrine çatdırar. Bu, nefsini pisliklerden temizleyenin, qurtuluşa çatdığının bir ifadesidir. Nece ki sedeqe ve zekat, inananları günahlardan temizleyer, onları temizleyib, ucaltsa (Tövbe: 9/103) bedenin zekatı olan oruc da (İbn Mace, Sıyam, 44) insanı nefsinin hakimiyyeti altında ezilmekden qurtarar.
Oruc tutan adam, nefsinin zencirlerini qıraraq Allahın ipine sarılmış olar. Nefs insanı eqoistleşdirib tekliye apararken, insan Allahın ipine sarılmaqla ictimai bir varlıq olduğunu hiss eder. Oruc ayı olan ramazan boyunca toplu halda edilen ibadetler birlik duyğusunu yaxşılaşdırar. Zengin, kasıbla eyni safda namaz qılar, eyni süfrede yemek yeyer. Oruc, nefsin isteklerine iradi olaraq uzaq dayanma


[1] 2 3 ... 15 >>

Şerhler:
anavin_gotunu_ [OFF] (04.08.2013 / 02:01)
sikim doganvi
@CINIWKA@ [OFF] (12.07.2013 / 00:32)
Yazdiqlarincin cox sag ol mestan.Bilmediklerimi oyrendim.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6792 / 1632