canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ramazan ayi

Ramazan Qemeri aylardan doqquzuncusunun adıdır. Bu ay müselmanların oruc tutmaqla mükellef olduqları, dinimizce uca ve müqeddes qebul edilen bir aydır. Ramazan, erebce bir sözdür. Bu mübarek aya Ramazan adının verilmesindeki hikmet bele ifade olunmuşdur:

1- Yaz sonunda, payız mövsümünün evvelinde yağıb yer üzünü tozdan temizleyen yağış menasına "ramda" sözünden alınmışdır.

Bu yağışın yer üzünü temizlediyi kimi, Ramazan ayı da möminleri günah çirklerinden temizleyer. Nece ki bir hedis-i şerifde Peyğember Efendimiz (s.e.s); Kim inanaraq ve alacağı savabı Allahdan gözleyerek Ramazan orucunu tutarsa, keçmiş günahları bağışlanar" (Buxari, Savm, VI) buyurmuşdur.

2- Güneşin şiddetli heraretinden daşların yanıb qızması menasına olan "ramad" sözünden alınmışdır. Bele qızğın yerde gedenin ayaqları yanar, zehmet ve meşeqqet çeker. Bunun kimi oruc tutan kimse de aclıq ve susuzluğun heraretine dözer, meşeqqet çeker, içi yanar. İsti torpaq orada gedenlerin ayaqlarını yandırdığı kimi, Ramazan da möminlerin günahlarını yandırar, yox eder.

Ramazan ayına "on bir ayın sultanı" deyilmişdir. Bu ayın xüsusiyyetlerini bele sıralaya bilerik:
1- Quran-ı Kerimde adı açıq olaraq keçen tek ay Ramazan ayıdır. 2- Quran-ı Kerim bu ay içerisinde endirilmişdir. Uca Rebbimiz; Ramazan ayı ele bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve haqqı batilden ayırmağı açıqlayan Quran, bu ayda endirildi" (el-Beqere, 2/185) buyurmuşdur.
3- Quran-ı Kerimde, "min aydan daha xeyirli" olduğu ifade olunan Qedr gecesi bu ay içerisindedir.

4- Dinimizin beş temelinden biri olan oruc ibadeti bu ayda üzerimize ferz qılınmışdır. Quran-ı Kerimde; "Sizden kim bu aya çatdırsa oruc tutsun" (el-Beqere, 2/185) buyurular. Ramazan ayı girince şertlerini daşıyan keslere oruc ferz olar. Ramazarı ayının girmesi iki veziyyetden biriyle sabit olar: a- Ramazan ayparasının görülmesiyle (Ru'yet-i Aypara), b- Aypara her hansı bir sebebden öteri görüle bilmezse, Şaban ayı otuza tamamlanaraq Ramazan


[1] 2 >>

Şerhler:
_M_E_L_E_K_ [OFF] (19.07.2013 / 00:15)
RAMAZAN ayiniz mubarek !
ALLAH hamimizin gunahlarini bagiwlayar INWALLAH
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6792 / 1641