canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Venesiya niye sular altındadır?

Gondolları ve kanallarıyla meşhur Venesiyanın niye sular altında olduğunu heç maraqlandınızmı?
Venesiyadakı binalar, bir-birine çox yaxın bir şekilde bir araya getirilen taxta payalar üzerine tikilmişdir. Su altında oksigen olmadığı üçün çürümeyen taxta eksine mineral seviyyesi yüksek suya meruz qaldığı üçün qaya kimi sert bir madde halına çevriler. Payalar yumşaq qum ve palçıq tebeqesini deşerek daha sert olan gile qeder batar.
Venesiyanın inşasında istifade edilen payalar indi Sloveniya olan bölgeden getirdilmişdir. Bu sebeble bu bölge quraq torpaqlardan meydana gelmekdedir.
Venesiyanın altında olan taxta payalar, üzerinden esrler keçmesine baxmayaraq hele möhkemdir. Binaların temelleri bu payalardan meydana geler ve daşdan binalar bu temelin üzerine oturdulmuşdur. Ancaq Venesyadakı binalar zaman zaman Adriatik denizinin xüsusile payız ve yaz dövrlerindeki hereketleri sebebiyle sel tehlükesi altındadır.
6 esr evvel Venesiyalılar özlerini qurudan gele bilecek hücumlara qarşı ehemiyyetli axar suların istiqametini deyişdirerek qorumuşdur. Bu axar suları lagüne doğru istiqametlendirmişler ve belece şeherin etrafını sularla örtmesine icaze vermişler.
20-ci esrde artezian quyuları yerli senaye üçün su temin ederken batdığında Venedik batmağa başlamışdır. Bunun sebebinin ise yeraltı sularının çıxarılması olduğu aydın olmuşdur. Artezian quyularının istifadesi 1960-dan sonra qadağan edilmiş ve batma müddeti yavaşlamışdır. Ancaq şeher hele de sular altında qalma tehlükesini daşımaqdadır. Çoxu köhne evin nerdivanları indi sular altındadır.


Şerhler:
_M_E_L_E_K_ [OFF] (28.07.2013 / 04:21)
Venesiya deyende aglima ilk gelen soz ROMANTIKA olur
Bumer94 [OFF] (26.07.2013 / 20:42)
melumata gore twk
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7060 / 1207