canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Abdullah bin seba kimdi

)

Keşşi hemçinin Abdullah ibn Sinanın bele bir revayyetini qeyd edir ki, Ebu Abdullah demişdir: "Biz, Ehli Beyt, doğrucul adamlarıq ve qoymarıq ki, her hansı bir yalançı bizim haqqımızda yalan deyib öz yalanı ile bizim doğruculluğumuzu adamların gözünden sala. Rasulullah (s.a.s) adamların ve bütün mexluqatın en düz danışanı olmuşdur. Buna baxmayaraq, Müseylime ona böhtan atmışdır. Emirelmöminin (Eli) de Resulullah (s.a.s)-dan sonra Allahın xelq etdiyi adamların en doğruculu olmuşdur. Ona böhtan atıb onun doğrusunu yalana çıxaran ve Allah üçün de böhtan uyduran Abdulla ibn Seba olmuşdur". (Rical el-Keşşi", seh.101)

Teberi özünün meşhur "Tarix" kitabında qeyd etmişdir: "Abdullah ibn Seba Şama gelib orada Ebuzerle rastlaşır ve onu özünün bu sözleri ile Müaviyeye qarşı qaldırır: Müaviye deyir ki, mal-dövlet Allaha mexsusdur. Meger “her şey Allaha mexsusdur” deyilmemişdir? O, bele demekle mal-dövleti toplayıb özüne saxlamaq, müselmanlara heç ne vermemek isteyir... Sonra bu Abdullah Ebu Derdanın yanına gelib bele deyir. Bu sözleri eşiden Ebu Derda ondan soruşur: Sen kimsen? Allaha and olsun, men bele hesab edirem ki, sen yehudisen". (Teberinin "Tarix el-müluk ve el-ümem" kitabı, 5-ci cild, seh.90. Misir çapı)

Budur Teberi ve diger tarixçiler onun Medineden Misire, oradan Besreye getmesini, Hekim ibn Cebleye qonaq olmasını, sonra oradan çıxıb Kufeye gelmesini, Füstatda (köhne Qahire) mesken salmasını qeyd edirler. O, olduğu yerlerde öz zeherini sepir, oraların ehalisini fitne toruna salırdı. (Bax: "Tarix et-Teberi", 5-ci cild, seh.66. Misir çapı.)

Bu faktları diger tarixçiler de qeyd etmişler.

Keşşi ise deyir: "O (ibn Seba), Eli (r.a)-nin imametinin ferz olmasını demesi ile tanınmış birinci adamdır". (Rical el-Keşşi", seh.101)


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6790 / 1067