canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qiyanet gunu

Allah Teala Quranda qiyamet gününü xatırladanda bele buyurur: «O gün neçe-neçe üzler sevinib gülecek, Öz Rebbine baxacaqdır!» (El Qiyame suresi, 22-23)

Baxmaq sözünü üzler sözüne aid eledi. Üzde görmeyi bacaran da gözlerdir. Ayede Allahın gözle görüle bilmesine delil var. Ancaq Allahı görmeyimiz Onu ehate etmeyimiz demek deyil. Çünki Allah bele buyurur: «Onların elmi ise Onu (Allahın zatını) ehate edib qavraya bilmez!» (Taha suresi, 110) Ve eger Allahı elmimiz ile ehate etmeyimiz mümkün deyilse, elmi ehate etmek, gözle ehate etmekden daha genişdir. Allahı gözle görüb ehate etmeyimiz mümkün deyil. Buna delil Allahın bu ayesidir : «Gözler Onu (görüb) derk etmez. O, gözleri derk eder» (el Enam suresi, 103) Gözler Onu görse de derk ede bilmez. Allah heqiqi görme ile gözle görüle biler. Ancaq bu baxışla onu derk etmek olmaz. Çünki Allah ehate olunmaqdan daha Ezemetlidir. Selefin görüşü budur. Ve onlar bele bilirler ki, insanın nemetlendirildiyi en kamil nemet Allahın Üzüne baxmaqdır. Buna göre Peyğember (s.e.s) duası bele idi: «Senden, Senin Üzüne baxmağın lezzetini isteyirem» Lezzetli nezer ona göre dedi ki, o baxışda ezemetli lezzet var. Onu ancaq Allahın nemeti ve feziletine çatanlar biler. Allahdan meni ve sizleri onlardan etmeyini arzu edirem. Selefin icma etdiyi «Allahı görme»nin heqiqeti budur.
Kim iddia elese ki, Allah gözle görüle bilmez ve ya bu yeqinliyin kamilliyidir, onun bu sözü batildir ve delillere ziddir. Çünki yeqinliyin kamilliyi bu dünyada da mövcuddur. Nece ki, Peyğember (s.e.s) «İhsan» sözünün tefsirinde, izahında bele deyir: «İhsan odur ki, Allaha onu gördüyün kimi ibadet edesen, eger sen onu görmürsense, bil ki, O seni görür» Senin Allaha Onu gördüyun kimi ibadet etmeyin, yeqinliyin kamilliyidir.
Allah dünyada gözegörünmezdir. Musa Allahı gözle görmek niyyetinde olarken Rebb ona bildirir ki, Onu dünyada göre bilmez. Bu mümkün deyildir, hetta möhkem ve güclü dağ bele buna döze bilmez: "Musaya ved etdiyimiz vaxt gelib çatanda Rebbi onunla


[1] 2 3 ... 9 >>

Şerhler:
__GraND_SToRY__ [OFF] (08.09.2013 / 16:56)
Allah vehabilere lenet elesin. Amin?
Baya [OFF] (03.09.2013 / 20:11)
Redd ol zeyd!
XOMEYNI_AGA [OFF] (03.09.2013 / 14:43)
xomeyni aga menem usame bin zeyd
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6793 / 617