canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qurani oxumaq qaydasi

Qurani-kerimi oxumaq dinimizde en böyük savablardan ve ibadetlerden biri sayılır. Bir gün Peyğember buyurdu: “Ürekler de demir kimi paslanır”. Sehabeler soruşdular: “Bes qelbin pasını ne ile temizlemek olar?” Peyğember buyurdu: “Quran oxumaqla”.



Yene Hezret Mühemmed Peyğemberin (s) hedislerinin birinde buyurulur ki, gözünüzün haqqını verin. Soruşdular ki, gözün haqqı nedir? Buyurdu: “Quran oxumaq”. Quran oxuyan insanın exlaqı gözelleşer (eger oxuduqlarını heyata tetbiq ederse), sağlamlığı möhkemlener, gözü itileşer, hem Allahın, hem de insanların yanında hörmet-izzet qazanar. Quran oxunan evin ruzi-bereketi bol olar. Peyğember buyururdu ki, evinizi Quran qiraeti ile nurlandırın; içinde Quran oxunan evin bereketi çoxalar, ev ehlinin nemetleri aşıb-daşar.

Qurani-kerimi oxumağa başlamazdan evvel bezi şertlere riayet etmek lazımdır. Evvela, Quran oxuyan adamın cenabetden pak olması meslehetdir; boynunda qüsl olan şexsin Quran oxuması mekruhdur (beyenilmezdir). Amma Quranda vacib secde edilmesi lazım olan ayelerin yer aldığı dörd sureni oxumaq cenabetli şexse qeti suretde haramdır. Bunlar Secde (32-ci), Fussilet (41-ci), Necm (53-cü) ve Eleq (96-cı) sureleridir; bu surelerin istenilen ayesini oxumaq günahdır. Amma Quranın bunlardan savayı ayelerinin 7-den çoxunu oxumaq cünüb şexse mekruhdur.

Qurani-kerimin yazısına qüslsüz ve destemazsız toxunmaq günahdır. Ümumilikde Qurani-kerimin cildine, vereqlerine, setirler arasındakı yere qüslsüz ve destemazsız el vurmaq mekruh (beyenilmez) sayılır.

Quran tilavetinden qabaq ağzı yumaq ve dişleri misvakla temizlemek de beyenilir. Peyğember tövsiye edirdi ki, Quranın yollarını pak edin. Soruşdular: “Quranın yolları nedir?” Hezret cavab verdi: “Ağız”. Yene soruşdular: “Ağzımızı ne ile temizleyek?” Peyğember buyurdu: “Misvakla”.

Qurani-kerimi oxuyarken sakit bir yere, diqqetin yayınmadığı bir mühite çekilmek, yerde üzü qibleye oturmaq, Qurani-kerimi dizden yuxarı müstevide qoymaq meslehetdir. Müqeddes Kitabı


[1] 2 3 >>

Şerhler:
KILOPATRA [OFF] (27.09.2013 / 11:48)
twk.
Tekkin [OFF] (26.09.2013 / 20:03)
es selamu aleykum insanin yaninda dini bilen birinin olmasi cox gozeldi . kaw hami elindeki gozelliklerin deyerini vaxtinda bilerdi . Allah sizden razi olsun Allah cemi muselmanlarin axiretini aqibetini xeyirli elesin . zalimlarin esaretinde olan fiziki ve menevi iwgencelere tecavuzlere meruz qalan muselmanlarin komeyi olsun . onlari en qisa zamanda eminamanliga cixarsin . Amin. bu yazini oxuyan her kesden cetin veziyetde olan butun muselmanlar ucun dua etmelerini xaiw edirem .
narahatcili
zeherli*heyatim [OFF] (26.09.2013 / 18:59)
Allah razi olsun melumatlandirdiginizcun
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6800 / 1376