canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Bilirsinizmi şieler niye qolları açıq namaz qılırl

Evvela:- Melumat üçün bildiririk ki, tekce şieler qolları açıq halda namaz qılmırlar, Maliki mezhebinin ardıcılları da qolları açıq namaz qılırlar.



Ehli sünnetin böyük alimi İbni Ruşd «Bidayetul-müctehid» kitabında beşinci meselede deyir: - “Alimler arasında namazda bir elin digerinin üstüne qoyulması haqda ixtilaf vardır. Amma Maliki vacibi namazlarda bu işin mekruh ve msteheb namazlarda caiz olduğuna fetva veribdir.” (Bidayetul-müctehid. Babun fi selatil munferidil-haziril-aminis-sehih. İkinci fesl. el- Meseletul-xamisetu 1/ 140 naşir Razi)



İkinci:- Ehli sünnet arasında bu meselenin üstünde geden behs bu emelin müsteheb olub olmamasından ibaretdir.



Qalan üç mezheb bu emeli “tekettof” (qolu bağlı namaz qılmaq) vacibi namazlarda müsteheb, amma maliki mezhebinde mekruh bilinir. Bu emeli (tekettof) müsteheb bilen üç mezheb (henefi, henbeli ve şafei) emelin keyfiyyeti haqqında biri digeri ile ixtilaf edirler. Biri deyir ki, (henefi mezhebi) eller göbeyin altında, digeri deyir ki, (henbeli mezhebi) göbeyin üstünde ve üçüncü deste (şafei mezhebi) ise ellerin üreyin üstünde qoyulması haqda fetva veribler. Bele bir ixtilafın mövcudluğu gösterir ki, tekettof meselesi sübuta yetmemiş ve aydın bir iş deyildir.



Ehli sünnetin böyük alimlerinden sayılan İbni Cezm de “el-Muhella bil-asari” kitabında tekettof meselesini ortaya ataraq bu meselenin namazın müsteheb meselelerinden olduğunu söyleyib.



Mesele:- Müstehebdir namaz qılan namazda sağ elini sol elinin üstüne qoysun. “el-Muhella bil-asari”.kitabus-selat, mesele: 448, 3/29 metbee “darul-elmiyye” Beyrut.



Neticede melum olur ki, bütün mezhebler açıq elle namaz qılmağın sehih olduğuna etiraf edirler. Amma bağlı ellerle namaz qılmaq meselesinde ixtilaflıdırlar. Üç mezheb (henefi, henbeli ve şafei) bu emelin vacibi namazlarda müsteheb olduğunu iddia edirler.
Bismilleh
velhemdulilleh
ve sallallahu aleyhi ve alihi vessellem.

Amma maliki mezhebi bu emelin mekruh olduğunu ve şie


[1] 2 >>

Şerhler:
Baya [OFF] (19.10.2013 / 09:54)
Hamınıza teşekkür.
Yagis@ [OFF] (17.10.2013 / 17:03)
Sagol neftciliyk Allah senden razı olsun..
Neftciliyik [OFF] (17.10.2013 / 16:41)
Bir bunu derinden fikirlesin. Insan dunyaya gelende qolu aciq veziyyetde gelir. Kefene de bukub mezara qoyanda qollari aciq veziyyetde qoyurlar. Sunnu alimleri SiELERi pislemek isteyir.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6810 / 1210