canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
el-Beqere suresi(2)

el-Beqere (İnek) suresi


180. Sizin üçün bele yazılıb ve qerara alınıb ki, birinizin ölümü çatan zaman, eger özünden sonra bir mal qoyursa, öz ata-anası ve yaxınları üçün (İslam şerietinde müeyyen edilmiş irsden elave) gözel bir terzde vesiyyet etsin. (Bu hökm, vacib haqdan elave) pehrizkarların öhdesine düşen bir haqdır.

181. Odur ki, kim onu (hemin vesiyyeti) eşitdikden sonra deyişdirse (terk ve ya tehrif etse), günahı yalnız onu deyişdirenlerin boynunadır. Şübhesiz, Allah eşiden ve bilendir.

182. Buna göre de, kim vesiyyet edenin sehv etmesinden ve ya günahından qorxsa (onun sehven ve ya bilerekden varislerin hüquqlarını pozmasını başa düşse) ve belelikle (vesiyyeti deyişdirmekle) onların (varislerle vesiyyet olunmuş şexslerin) arasını düzeltse, (bu deyişikliye göre) onun boynuna günah düşmür. Heqiqeten, Allah çox bağışlayan ve mehribandır.

183. Ey iman getirenler, sizden evvelkilere yazıldığı kimi size (de) oruc yazıldı ve qerara alındı, (ki,) belke (ruhunuz qüvvetlensin ve nefsi isteklerden) çekinesiniz.

184. Bir neçe gün! Odur ki, sizden kim xeste yaxud seferde olsa, bir neçe gün (tutmadığı günlerin sayı qeder) diger günlerde (oruc tutsun). Ve oruc tutmağın taqetsizleşdirdiyi kesler (qocalar, azyaşlılar ve ağır xesteler oruc tutmaya bilerler ve onlar) üçün (oruc tutmadığı her günün müqabilinde) bir yoxsula (bir «mudd», yeni yeddi yüz elli qram) yemek vermek onun keffare ve evezidir. Kim xeyire artırsa (ve iki mudd verse) onun üçün daha yaxşıdır. Oruc tutmaq (çetin ve meşeqqetli olsa da), sizin üçün daha yaxşıdır, eger bilseniz!

185. Ramazan ayı insanların beledçisi, aşkar hidayet delillerine malik ve (haqq ile batili bir-birinden) ayıran Quranın nazil olduğu bir aydır. Buna göre de sizden bu ayı gören (öz veteninde olan) kes, onu (o ayı) oruc tutmalıdır. Xeste, yaxud seferde olan kes ise başqa günlerde bir neçe gün (oruc tutmadığı günlerin sayı qeder oruc tutmalıdır). Allah sizin üçün asanlıq isteyir, sizin üçün çetinlik istemir. Hemçinin


[1] 2 3 ... 21 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6874 / 1310