canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İNSAN ÖLENDE RUHU ILE BEDENIN ELAQESI TAMAMIYLE KE

Sual: “İnsan ölende ruhu ile bedenin elaqesi tamamiyle kesilirmi?”

Cavab: İnsan ruh ile bedenin birleşmiş halıdır. Beden ruhun evi kimidir; otura bilecek hala gelende oraya yerleşdirilir. Ruh bedeni yuxuda iken ve bir de ölüm esnasında terk eder. Quran her iki veziyyeti de “vefat” kelimesi ile ifade eder. Aşağıdakı aye bunu izah etmekdedir:

“Allah ölüm esnasında ruhları vefat etdirir, ölmeyenkileri de yuxuda vefat etdirir. Ölümüne hökm etdiyini saxlayır, o birini müeyyen bir vaxtda qeder buraxır. Bunda düşünen bir cemiyyet üçün ayeler vardır.” (Zümer 39/42)

“Gece sizi vefat etdiren, gündüz ne etdiyinizi bilen Odur. Sonra müeyyen müddet dolana qeder seher sizi qaldırır.” (Enam 6/60)

Vefat ruhun bedenden çıxarılmasıdır. Yatan ve ölen ruh deyil, bedendir. Yuxu bedenin istiraheti olduğu kimi, ölüm de sonsuz axiret heyatına uyğun olaraq yeniden yaradılması üçün mecburidir.

Qurana göre ölüm bir yuxu, qebir bir yatma yeri, öldükden sonra dirilme de yuxudan oyanmaqdan başqa bir şey deyildir. Yatan adam yuxuda ne qeder vaxt keçdiyini bilmez. Ölü de eynidir. Nece ki, Quranda ölü ve yatanla elaqeli iki nümune verilir.

Eshab-i Kehf mağarada 309 il yatmışdı (Kehf 18/25) Allat Teala onlarla elaqeli deyir ki:

“Bir-birine soruşsunlar deye onları oyandırdıq. Aralarından biri: “Ne qeder qaldınız?” deye soruşdu. “Bir gün, belke de daha az qaldıq” deye cavab verdiler.” (Kehf,18/19)

Ölümle elaqeli aye de budur:

“Bunu da görmürsüzmü? O, çardaqları çökmüş ve divarları üstüne yıxılmış bir şehere rastlamış: “Allah buranı mehvinden sonra nece dirildecek?” demişdi. Bunun müqabilinde Allah onu orada yüz il ölmüş halda buraxdı, sonra qaldırdı ve “Ne qeder qaldın?” deye soruşdu. O da “Bir gün, belke de bir günden az qaldım.” Dedi. Allah buyurdu ki: “Yox, tam yüz il qaldın. İndi yeyeceyine ve içeceyine bax, xarab bele olmamış. Bir de bu eşşeyine bax. Seni insanlara bir ibret gösterek deye bunu eledik. Sümüklere bax onu nece birleşdireceyik, sonra da ete


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6893 / 1304