canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qadının erine xidmeti

Abdullah ibn Abbasdan revayet edildiyine göre bir qadın: “Ya Resulellah, qadının cihadının qarşılığı (mükafatı) nedir?” – deye soruşduqda Allah Resulu (s): “Erine itaet etmesi ve onun haqqını yerine yetirmesidir”[1] – deye ona cavab verdi.

1. Qadın (İslam dininin emrlerine zidd olmayan meselelerde) daim erine itaet etmeli, onun her bir emrine tabe olmalı ve her bir sözüne diqqetle yanaşmalıdır. İslam dini qadının erine itaet etmesi ve ona sayğı göstermesi haqqında çox tövsiyeler etmişdir. Resulullah (s) buyurmuşdur: “Qadın erinin haqqını ödemedikce Allahın haqqını ödememişdir”.

Qadın erinin qanuni emrlerine itaet etmeli, ağla uyğun teleb ve tövsiyelerini yerine yetirmelidir. Bu, erin arvadı üzerinde olan en önemli haqqıdır. Arvadından itaet gözleyen er ona ancaq islami hökmlere uyğun olan emr ve gösterişler vere biler. Qanuni olmayan istekler qadın ve uşaqlar terefinden yerine yetirilmemelidir. Buna göre itaet mütleq deyil, İslam dinine müxalif olmamaq şerti ile olsa, düz olar, çünki Resulullah (s) Allaha üsyan sayılan emrlere itaet etmeyin qadağan olduğunu bildirib. Er arvadından neyi istediyini bilmelidir. Qadını taqetden salan ve ona çetinlik yaradan işlerle onu yüklememelidir. Eks halda kişi arvadına zülm etmiş olar, sevgi ve hörmet bağlarının qırılmasına yol açmış olar.

İtaet etmek heç de qadının şexsiyyetinin, şeref ve heysiyyetinin nezere alınmaması, onun fikirleri ile hesablaşmamaq ve kişinin qadına zülm ederek ve mecburi şekilde öz fikrini ona qebul etdirmesi demek deyildir. Bele bir davranış özbaşınalıqdır, heddi aşmaq demekdir.

2. Qadının erine xidmet etmesi böyük bir ibadet sayılır. Allah Resulu (s) buyurur: “Qadının öz erine bir içim su vermesi gündüzleri oruc tutub, geceleri namaz qılmaq üçün oyaq qaldığı bir ilin ibadetinden üstündür”[2].

Qadın evine xidmet etmeli, yemek bişirmek, evi temiz saxlamaq ve derzilik etmek kimi ev işlerini icra etmelidir. Qadın eri qarşısında gözel exlaq nümayiş etdirmek, savab qazanmaq ve erine xidmet


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6896 / 984