canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hezret Mesumenin (e) heyatı

Hezret Mesume (e) hicretin 173 ili, Zilqede ayının 1-i, Medinede dünyaya gelmişdir. O Xanımın (e) atası 7-ci imam – Museyi-Kazım (e), anası iffet, iman ve teqvası ile tanınan ve hemçinin İslam elmlerini bilen Necme adlı möhterem bir xanımdır.
İmam Rza (e) o dövrün xelifesi olan Memun terefinden Merv şeherine getirildiyinden hicretin 201-ci ilinde Hezret Mesume (e) qardaşını görmek üçün Medineden Xorasana doğru hereket edir. Bu seferde o Xanımı (e) 4 qardaşı – Fezl, Cefer, Hadi ve Qasim, bir neçe emioğlusu ve bir neçe xidmetçisi müşayet edirdi.
İranın Save şeherine yetişdikde, Ehli-beyt (e) düşmenleri onların karvanına hücum çekdiler ve bu vuruşda Hezret Mesume (e)-ın qardaş ve emioğlularından 23 neferi şehid oldu.
Qum şeherinin ehalisi bu xeberi duyunca yardıma gelseler de, artıq gec idi. Karvandakıların bezisi şehid olmuş, Hezret Mesumenin (e) özü ise bu hadiseden duyduğu hüzn ve üzüntü neticesinde şiddetli şekilde xestelenmişdi.
Hezret Mesume (e): «Bura ile Qum şeheri arasındakı mesafe ne qederdir?» – soruşduqda, «On fersexdir» – deye cavab verildi. O Hezret (e) buyurdu: «Meni Quma aparın! Men ata-babamdan eşitmişem ki, «Qum şeheri bizim şielerimizin (terefdarlarımızın) yeridir».
Hezret Mesume (e) Rebiul-evvel ayının 23-ünde Qum şeherine yetişdi. Neql edilen sehih hedislere göre, Hezret Mesumeni (e) şeherin böyükleri ve bir qrup ehali qarşılayıb, onun Quma gelişi münasibetile qurban kesdiler. Hezret Mesume (e) Qumun tanınmış şexsiyyetlerinden biri olan Musa ibn Xezrec ibn Eşarinin xahişi ile onun evinde meskunlaşdı. O Xanım (e) bu evde qaldığı müddetde, daima qardaşı Hezret Rza (e)-ı xatırlayıb ağlayardı. Hezret Mesume (e) bu evde 17 gün qaldı ve Rebius-sani ayının 10-unda vefat etdi. Bu neqle esasen, o Xanım (e) vefat ederken 27 yaşında olub.
İmam Sadiq (e) buyurmuşdur: «Allahın bir heremi vardır ki, o Mekkedir. Resulellahın (s) bir heremi vardır ki, o da Medinededir. Emirel-möminin Eli (e)-ın da bir heremi vardır ki, o da Küfededir. Agah olun ki,


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6901 / 519