canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İmam Elinin (e) bezi özellikleri

Hezret Eli (e) tarixde yegane insandır ki, dünyanın en müqeddes mekanında – Kebe evinin içinde doğulub. Bezileri (xüsusile, müasir vehhabiler) bunu inkar etmeye çalışsalar da, hem şie, hem de sünni mezhebine mensub olan onlarla alim öz kitabında bu faktı tesdiq etmişdir.

Hetta möteber ehli-sünne alimi Hakim Nişaburi “el-Müstedrekü eles-Sehiheyn” eserinde bu xeberin tevatür heddinde olduğunu qeyd etmişdir. O xeber tevatür heddinde (mütevatir) sayılır ki, onun haqqında bir neçe ravi terefinden ferqli hedisler revayet edilmişdir ve bu xeberin sehihliyi heç kimde şübhe doğurmur. Hakim Nişaburi yazır: “Fatime bint Esedin emirül-möminin Eli ibn Ebu Talibi Kebenin içinde dünyaya getirmesi barede xeberler tevatür halındadır” (el-Müstedrekü eles-Sehiheyn, 3-cü cild, seh. 593, hedis 6115).

İmam Eli (e) Hezret Mühemmed Peyğemberden (s) sonra İslamı qebul etmiş ikinci insan ve ilk kişidir. Peyğemberden sonra ilk müselman – o hezretin xanımı ümmül-möminin Xediceyi-kübra idi. Xediceden derhal sonra iman getirmiş ilk şexd ise Eli (e) oldu. Özünün de buyurduğu kimi Eli (e) başqalarından yeddi il evvel namaz qılmışdır (Peyğemberle ve Xedice ile birlikde).

Eli ibn Ebu Talib (e) Mühemmed Peyğember (s) qeder yaşamış ve o hezret kimi 63 yaşında Haqqa qovuşmuşdur.

Hezret Eli (e) aile heyatı baxımından da Allahın Resuluna benzeyirdi. Melum olduğu kimi, Peyğember 25 yaşında iken Xediceyi-kübra ile evlenmiş ve teqriben 25 il boyunca onunla yaşamışdır. İslam Peyğemberi Xediceden ev­vel heç kesle evlenmemiş, onunla evli oldu­ğu müddet boyunca da başqa qadınla aile qurmamışdı. İmam Eli (e) de teqriben 25 yaşında iken Fatimeyi-Zehra (e) ile izdivac etmiş ve o vefat edinceye kimi başqa qadınla evlenmemişdi.

Hezret Eli (e) Kebede doğulmuş ve Kufe mescidinde ölümcül yaralanıb vefat etmişdir. Belelikle, o, heyatının evveli ve axırı Allahın evi (mescid) ile bağlı olan yegane insandır.

Hezret Mühemmed Peyğemberin (s) buyurduğu kimi İmam Eli (e) Hezret İsa Peyğember (e) kimi yegane


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6907 / 1167