canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Reğaib gecesi

Receb ayının ilk cüme gecesine “Reğaib gecesi” deyilir. Bu geceye Reğaib gecesi adını melekler vermişdir.

Allah-teala bu gecede möminlere reğbet (lütfkarlıqlar) eder. Bu geceye hörmet edenleri efv eder. Reğaib gecesi edilen dua qebul olar, namaz, oruc, sedeqe kimi ibadetlere saysız savablar verilir.

Söz olaraq “reğaib” – “çoxlu reğbet edilen, nefs, qiymetli, deyerli, ehsan” menalarına gelen “ragıbe” sözünün cem halıdır. Buna göre Reğaib gecesi deyildikde “çox lütf ve ihsanla dolu, qiymeti ve deyeri böyük, çox gözel qiymetlendirilmesi lazım olan gece” menası başa düşülür. Bu gece Allah lütflerini leysan kimi yağdırar.

Bu xüsusi aylar ve bu ayların içindeki mübarek gün ve geceler bizlere süretle keçen zamanın deyerini derk etmeyin, dayanıb düşünmenin, heyatın sıx tempi içinde özümüze dönüb, könül alemine nezer etmenin ve içe doğru bir yolçuluq etmenin imkanlarını teqdim eder. Bundan başqa Uca Allaha qelben yalvararaq, günahlarla çirklenmeye üz tutmuş könüllerimizi tövbe ile temizlemek, özümüzü derk etmek ve bilmek, nefsin sonugelmez arzu ve ehtiraslarına dur demek ve onlardan uzaqlaşmaq imkanını verir.

Bu geceni ibadetle keçirmeyin savabı çoxdur. Diger zamanlarda oxunan her Quran herfi üçün on savab verilse, Receb ayında yüzleri keçmekdedir, Reğaib qendilinde ise daha da artmaqdadır. Qeza ve nafile namazların savabı ise diger gecelere nisbeten qat-qat çoxdur. Reğaib qendilinde edilecek ibadetlerden biri de duadır. Peyğemberimiz bir hedisinde bu gecede edilecek duaların Allah dergahından geri çevrilmeyeceyini bildirmişler.

Reğaib gecesinde yerine yetirilmesi savab olna emeller bunlardır:

1. Qurani-Kerim oxunmalı; oxuyanlara qulaq asılmalı; münasib mekanlarda Quran ziyafetleri verilmeli; Kelamullaha olan sevgi, hörmet ve bağlılıq duyğuları yenilenmeli, qüvvetlendirilmelidir.

2. Peyğemberimize salatü salamlar getirilmeli, Onun şefaetini ümid edib, ümmetinden olma şüuru tezelenmelidir.

3. Qeza, nafile namazlar qılınmalı; varsa, o geceye aid neql


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6907 / 1166