canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Peyğemberler

Hörmetli izleyiciler! İslam.az “Uşaqlarınıza oxuyun” rubrikasının növbeti meqalesini diqqetinize teqdim edir.

Allah bize verdiyi bütün nemetlerin evezinde yalnız teleb edir ki, Onun qoyduğu qanunlara emel edek. Bu qanunların hamısı insanların xeyrinedir. Onların bezilerinin xeyrini başa düşürük, bezilerini ise derk etmeye hele çetinlik çekirik. Allah ele merhemetlidir ki, insanın ziyanına olan, yaxud insanın yerine yetire bilmediyi işleri ona vacib buyurmur.

Uca Allah öz qanunlarını peyğemberlerin vasitesi ile insanlara bildirib. Peyğemberler Allahla insanların arasında vasiteçilerdir. Allah “vehy” adlanan üsulla onlara öz qanunlarını öyredir. Peyğemberlere vehy bezen yuxuda, bezen ise ayıqlıqda gelib. Bezen tebietdeki her hansı cisim (meselen, od) Allahın emri ile dile gelib peyğemberle danışıb. Bezen ise Cebrayıl adlı melek peyğemberle görüşüb, Allahın vehyini ona çatdırıb. Peyğember Allahdan aldığı vehyi olduğu kimi insanlara çatdırır ve dinin qanunlarını onlara öyredir. Ele “peyğember” sözünün menası da “xeber getiren şexs” demekdir.

Peyğemberlerin hamısı müeyyen xüsusiyyetlere malik olublar. Her şeyden evvel, onlar günahsız idiler (buna dini kitablarda “mesum” deyilir). Peyğemberler hem dini fealiyyetlerinde, hem de şexsi heyatlarında zerre qeder günah etmemişler. Onların bütün davranışları insanlar üçün nümune idi.

Peyğemberler Allahın vehyine son derece emanetdar olmuşlar. Onlar vehyi olduğu kimi, heç bir deyişikliksiz insanlara çatdırmışlar.

Peyğemberlerin hamısı ağıllı ve zekalı olmuş, bütün elmleri hamıdan artıq bilmişler. İnsanlar bütün çetin meseleleri peyğemberlerin kömeyi ile hell etmişler.

Peyğemberler Allah terefinden gönderildiklerini sübut etmek üçün möcüzeler gösterirdiler. Möcüze ele bir emeldir ki, onu peyğemberden savayı heç kim yerine yetirmeye qadir deyil. Allah peyğemberlere ele güc vermişdi ki, insanların teleb etdiyi bütün çetin ve qeyri-adi möcüzeleri göstere bilirdiler.



Her peyğemberin möcüzesi öz zemanesine


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6907 / 1167