canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hansı heşerat üçün aye endilirdi?

Cavab:

«Nehl» suresinin 68-ci ayesinde buyurulur:
«Rebbin bal arısına bele vehy etdi: «Dağlarda, ağaclarda ve alaçıqlarda (damlarda, peteklerde) özüne yuva sal».

Növbeti ayede (Nehl-69) ise bu vehyin mahiyyeti açıqlanır:
«O arıların qarınlarından insanlar üçün şefa olan müxtelif rengli bal çıxar».

Maraqlıdır ki, istekler tekce bal arısı yox, bütün heyvanlara ilha olunduğu halda, ne üçün ayede yalnız bal arısının adı çekilir? Hal-hazırda bal arısının heyatının alimler terefinden etraflı şekilde öyrenilmesi bele bir neticeye gelmeye esas verir: bal arısının ailesindeki medeniyyet ve ictimai nizam, beşeriyyet üçün bir nümunedir. Bal arısının altı guşeli xanalardan ibaret qurduğu ev, hele de mühendisleri heyran edir. Uyğun menzili teşkil eden xanaların altı guşeli olması ona xüsusi möhkemlik verir. Bal arısı ailesinde çox ciddi emek intizamı hökm sürür. Öhdesinde olan işi yerine yetire bilmeyen üzv yuvanın qapısındakı nezaretçiler terefinden geri qaytarılır. Bes bu ciddi intizamın neticesi nedir?

Hezret Peyğember (s) buyurur:
«Her kes ayda bir defe bal yeyib, Allahdan Quranın ved etdiyi şefanı istese, Allah-teala onu 77 növ xestelikden qoruyar»
(Sefinetul-bihar. 2-ci cild. seh 190).

Ciddi nizamın ve ağır zehmetin neticesi olan bal, heç vaxt keyfiyyetini itirib zay olmur. Alimlerin fikirince bunun sebebi, balın terkibinde güclü mikroböldürücü kalsiumun çoxluğudur. Bal ürek ağrısından tutmuş mede yarasınadek, ekser xesteliklerin dermanıdır. Bal arısı ve onun istehsal etdiyi bal o qeder esrarengizdir.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6919 / 995