canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Amerikanin keshfi

Xristofor Kolumb dünyanın ilk coğrafi keşfler müelliflerinden en mehşurudur.Amerika qitesinin keşfi beşer tarixinde en böyük ve en mühüm hadiselerden biridir.


1451-ci ilde İtaliyanın Genuya şeherinde anadan olmuş Kolumb hele genclik illerinde deniz seyahetlerine başlamışdır.1479-cu ilde Portuqaliyanın Lissabon şeherine köçerek burada yerli eyanlardan birinin qızı ile evlenmişdi.Bu şeherden Kolumb çoxlu deniz seyahetlerine çıxmaqla tecrübeli denizçiye çevrilmişdi.

Kolumbun arzusu Uzaq Şerqe geden yolu keşf etmek idi.Özünün bu arzusunu o,mehşur “Qızıl,Allah ve Katay” formulunda ifade etmişdi. “Qızıl”dedikde,Kolumb Çinden ve Yaponiyadan getireceyi ipeyi nezerde tuturdu.O,yeni erazileri Allahın adı ile keşf etmeyi ve burada yerli ehali arasında xristianlığı yaymağı “Allah” ifadesinde formalaşdırmışdı. “Katay” ise Çinin qedim adı idi.Bu ad Kolumbun son meqsedini-Uzaq Şerqi keş etmek meqsedini bildirirdi.

XV esrde çoxları bele hesab edirdi ki,Yer müstevi şeklindedir.Kolumb ise onun küre formasında olduğuna qeti emin idi.O,Atlantik okeanı ile daim qerbe doğru üzerek Uzaq Şerq sahillerine çıxmağı mümkün hesab edirdi.Lakin Kolumbun bu fikirlerine uzun müddet şerik çıxan olmamışdı.1485-ci ilde Kolumb İspaniyaya köçdü.İnadlı seylerden sonra,nehayet,1492-ci ilde İspaniya kraliçası İzabella ve kral Ferdinard ekspedisiyaya çıxmaq üçün onu zeruri olan vesait ve avadanlıqlarla techiz etdiler.

1492-ci il 3 avqust.Hemin gün Kolumb üç gemiden (“Santa-Mariya”, “Pinta” ve “Ninya”) ibaret heyetle özünün düşündüyü kimi Uzaq Şerq seferine çıxdı.Kanar adalarını keçen gemiler Atlantik okeanının içerilerinin doğru xeyli üzse de,qurudan heç bir eser-elamet görünmürdü.Komandanın üzvleri arasında artan narahatlıq getdikce güclü narazılığa sebeb olurdu.Hetta onların içerisinde geri qayıtmaq telebini ireli sürenler de var idi.

1492-ci il oktyabrda 12-de “Pinta” gemisinin göyertesinde keşik çeken matrosun “Quru!” deye heyecanlı sesi eşidildi.Kolumbun güman edirdi ki,artıq Çin


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7330 / 1230