canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Quranin nezerinde insanin deyeri

Quranın nezerinde insanın deyeri


Şübhesiz ki, insan varlıq aleminin fövqelade bir mexluqudur. İnsanın haqqında çox sayda söz eşitmişik. Ancaq insanın deyerini hamıdan çox onu Yaradan bilir. Ona göre de Qurana müraciet edek ve Xaliqin biz insanlara verdiyi deyerleri öyrenmeye çalışaq.
1. Allahın canişini.
"Ve (yadına sal) o zaman(ı) ki, Rebbin meleklere dedi: «Heqiqeten Men yer üzünde bir canişin (Allahın oradakı nümayendesi, ya da oranın nesli kesilmiş qedim sakinlerinin canişini) qoyacağam»”. ("Beqere” 30).
"Sizi, size verdiyi şey baresinde imtahan etmek üçün yer üzünde Öz canişinleri yaxud keçenlerin canişinleri eden ve sizin bezinizi diger bezilerinden (maddi ve menevi baxımdan) derecelerle üstün eden Odur”. ("Enam” 165).
Bu ayeler insanın varlıq alemindeki en mühüm mexluq olduğunu isbat edir. Yeni, Allahın canişini elan edir. Ona göre de insan deyerini bilmeli ve özünü Allahın canişini kimi aparmalıdır. Neinki zelil ve xar kimi.
2. Meleklerin müellimi.
"Allah buyurdu: «Ey Adem, onların adlarını (ya onların heqiqetlerini ve sirlerini) meleklere xeber ver». Ele ki, (Adem onların) adlarını (ya heqiqetlerini) meleklere xeber verdi, Allah buyurdu: «Size demedimmi ki, heqiqeten Men göylerin ve yerin gizlinliklerini bilirem ve sizin hem aşkar etdiyinizden, hem de gizletdiyinizden xeberdaram?!»”. ("Beqere” 33).
3. Allahı axtarmaq fitri hissi.
"O zaman senin Rebbin Adem övladlarından – onların bellerinden övladlarını çıxartdı (tarix boyu tedricen onları bir-birinin belinden dünyaya getirdi) ve onları (ağıllarının derk etmesi ve peyğemberlerin tebliği vasitesile) özlerine şahid tutdu ki: «Men sizin Rebbiniz deyilemmi?» (Ağıl nemetinden ve peyğemberlerin devetinden mehrum olanlardan başqa) onların hamısı: «Beli, (Rebbimiz olmağına) şehadet verdik» dediler. (Allah bele etdi ki,) mebada Qiyamet günü «biz bundan (tovhid ve rübubiyyetden) qafil idik» deyesiniz”. ("Eraf” 172).
İnsan fitri olaraq Allahperestliye meyl eder. Çünki bu onun fitretine ve zatına


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6949 / 1114