canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
kagiz harada yaranib ve puL neden hazirLanir?

Dolların cırılması üçün onun bir neçe min defe qatlanıb-açılması lazımdır
Melum olduğu kimi, kağız ilk defe Çinde ixtira edilib. Bu sebebden de ilk kağız pul da Şerqde istifadeye verilib. Qerb ölkelerinde kağız eskinaslar XVII esrin sonlarında dövriyyeye buraxılıb. Onun yayılması kapitalist quruluşunun formalaşması ile bağlıdır. Hemin vaxt iqtisadi artım tempi daha elverişli pul dövriyyesine telebatı artırırdı. Mehz kağız eskinaslar telebata tam cavab verirdi.
XVIII esrde kağız eskinaslar artıq bütün Avropada istifade olunurdu. Amma kağız eskinasların da menfi cehetleri var idi. Çox istifade edildiyinden tez yararsız veziyyete düşürdü. Hazırda bu problem "kağızın keyfiyyetini" artırmaqla aradan qaldırılır.
Meselen, ABŞ dolları 75 faiz pambıq, 25 faiz ketandan ibaretdir. Bundan başqa, eskinaslar sintetik liflerle möhkemlendirilib. Dolların cırılması üçün onun bir neçe min defe qatlanıb-açılması lazımdır. Avstraliya, Braziliya, Çin, Rumıniya ve bir sıra xarici ölkelerde eskinaslar xüsusi plastik kütleden hazırlanır. İndi pullarda onun saxtalaşdırılmasının qarşısını almaq üçün qoruyucu elementlerden istifade edirler.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7316 / 438