canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Che Guevara

Çe - radikal qırmızı, qatı marksist ve sonuncu inqilabçı-romantik
Ernesto Çe Qevara 14 iyun 1928-ci ilde Rosario, Argentinada dünyaya gelib. Ali tehsilini tibb ixtisası üzre başa vurduqdan sonra, 1952-1953-cü illerde gemide hekim işleyerek Latın Amerikasının bir çox ölkesini gezir. Qvatemalada birinci heyat yoldaşı olacaq inqilabçı İlda Qadea ile tanış olur. Onun tesiri neticesinde Ernesto da marksizme yoluxur. 1954-cü ilde ailesi ile birge Meksikaya köçüb hekim işleyir. Bir il sonra artıq radikal marksist olan Qevara, Fidel Kastro ile tanış olub, onun inqilabçı “M-26-7″ destesine qoşulur ve bu zaman özünün meşhur olacaq “Çe” ( ispancadan tercümede ”hey!” ) leqebini alır.

1956-da “Qranma”-da Kubaya ayaq basan 82 inqilabçıdan biri olur. 2 il herbi emeliyatlarda iştirak edir, 2 defe yaralanır. 1959-da Çenin destesi Havanaya daxil olur ve müharibe qurtarır. Bu vaxt artıq o bütün dünyada meşhur idi. Bir müddet La Cabana hebsxanasının müdiri vezifesinde çalışır. Onun emri ile minlerle eksinqilabçı güllelenir. Onların bir çoxunun güllelenmesinde mehz Çe özü iştirak edir. Ardında bir çox ölkelere resmi seferlere yol düşür. Yene hemin ilde Kuba Milli Bankının prezidenti vezifesine teyin olunur. SSRİ ve diger sosialist ölkelerine seferler edir. 1961-ci ilde senaye naziri teyin olunur. 1965-de Afrika ölkelerine seferi zamanı SSRİ-in ünvanına keskin ittihamlar seslendirdikden sonra Fidel Kastro ile münasibetleri tamamile pozulur. Kubaya qayıtdıqdan sonra ailesi, dostları ve F. Kastroya son mektub ünvanlayır. Mektubda bütün vezifeleri ve Kuba vetendaşlığından imtina etdiyini bildirir.

1966-ci ilde bir qrup inqilabçı ile Konqoda Patris Lumumba terefdarlarının hazırlanması ile meşğul olur. Lakin, bu plan uğursuzluqla neticelenir - üsyançılar meğlub olurlar. Hemin ilin noyabrında Boliviyaya gelerek Boliviya Milli Azadlıq Ordusunda vuruşur. Uğursuzluqlar bir-birini evezleyir ve 1967-ci ilin oktyabrında La İqlera kendi yaxınlığında ağır yaralanmış Çe esir düşür. Oktyabrın


[1] 2 >>

Şerhler:
SAIR [OFF] (11.01.2011 / 23:29)
Maraqli bilgidi twk.
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7312 / 905